Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Příjmy padají, náklady s válkou výrazně rostou. V Kremlu teď řeší, jak do rozpočtu dostat další peníze, říká ekonom

Přehlídka ruské armády ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru
Přehlídka ruské armády ke Dni vítězství 9. 5. 2022 na Rudém náměstí v Moskvě. Foto: Kreml, kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oznámil částečnou mobilizaci, která v zemi způsobila paniku mezi mladými muži a rozhořčení tisíců protestujících. Na další eskalaci války reagovaly i ruské trhy, které začaly klesat. Zásadní problém tamní ekonomiky je ale jinde. Na prodej ropy a plynu se totiž Rusko už spoléhat nemůže, myslí si finský ekonom Iikka Korhonen, který se na hospodářství největší země světa specializuje.

Na co se v rozhovoru ptáme:

  • Co bude částečná mobilizace znamenat pro ruskou ekonomiku?
  • Jak bylo pro Rusko úspěšné navyšování cen plynu?
  • Jak se změnil život Rusů od začátku války?

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu oznámil částečnou mobilizaci. V souvislosti s tím jsme viděli okamžitou reakci trhů, klesat začala moskevská burza, oslabil i rubl. Jsou takové signály v tuto chvíli relevantní?

To, co se stalo například na akciovém trhu, je jednoduše důsledkem toho, jak lidé vidí současnou situaci. Není to tedy pouze reakce na částečnou mobilizaci. Ale prostě na to, že válka dále pokračuje, a sankce tak budou dále dopadat na ruskou ekonomiku.

Jedná se tedy spíše o potvrzení dlouhodobých nálad?

Ano, tak mi to připadá. Pokud se podíváte na současnou situaci na moskevské burze, tak ve srovnání s koncem roku je níže asi o 40 procent. To tak nějak shrnuje, jak válka nebo sankce na Rusko dopadají. Poprvé tamní burza klesla v únoru, následně se pouze stabilizovala a znovu pak prudce klesla v úterý.

Po začátku války nebylo jisté, do jaké míry sankce ruskou ekonomiku ovlivní. Nyní je více než půl roku po válce, co o těch dopadech víme?

Rozhodně vidíme, že sankce fungují. A stačí se podívat na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější