Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Zdá se, že Rusku teče do bot. NATO je připravené bránit své území, reaguje na hrozby Lipavský

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Musíme si zachovat chladnou hlavu, členské státy NATO opakovaně deklarovaly, že jsou připravené bránit vlastní území,“ reaguje na částečnou mobilizaci v Rusku a jaderné hrozby Vladimíra Putina ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten se v New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN dnes setká se svými unijními protějšky, zítra k Rusku vystoupí na Radě bezpečnosti.

Vladimir Putin ohlásil částečnou mobilizaci a to, že se Rusko bude bránit všemi prostředky. Jak to vnímáte? Co to reálně znamená?

Podle mě je to akt zoufalství, požene na smrt další lidi zcela zbytečně. Naše odhodlání bránit nezávislost a územní celistvost Ukrajiny se nezmění, pro Česko jde o princip. Zároveň jde o naši vlastní bezpečnost, protože ruské imperiální plány nekončí na Ukrajině. Kdybychom Ukrajinu nechali, Putin bude chtít pokračovat dál až do střední Evropy.

Nesmíme polevit v našem odhodlání podporovat Ukrajinu. Zároveň vnímám, že se v souvislosti s referendy, která Kreml plánuje na územích samozvaných pseudorepublik, dá očekávat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější