Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Smazala čtvrtmilionovou exekuci za pojištění, které se mělo „nějak zaplatit“. Druhá šance ale visí vysoko

Stát vyhlásil od 1. září do 30. listopadu 2022 oddlužovací akci Milostivé léto 2022. Foto: ČTK
Stát vyhlásil od 1. září do 30. listopadu 2022 oddlužovací akci Milostivé léto 2022. Foto: ČTK

Až do 30. listopadu probíhá druhé kolo Milostivého léta, což je možnost zbavit se exekucí zaplacením jistiny, tedy původní dlužné částky. Překážkou může být fakt, že se finanční situace dlužníků oproti minulému roku zhoršila. „Hrozně se vám uleví, že je to už za vámi, že už to takhle v životě nebude,“ říká paní Denisa, které se podařilo smazat exekuci přesahující v součtu čtvrt milionu.

Jedním z velkých problémů české společnosti jsou exekuce. Nedomyšlená legislativa vedla k tomu, že se mnoho lidí zadlužilo, někdy třeba jen nepozorností v mladém věku. Dlouhé roky se politici až na výjimky o problém příliš nezajímali. I proto až v minulém roce Parlamentem prošla možnost oddlužení známá pod názvem Milostivé léto. Veřejné instituce, jichž se program týkal, tehdy odpustily 42 tisíc dluhů ze zhruba 1,3 milionu, na které se podle odhadů mohlo Milostivé léto vztahovat.

Od začátku září do konce listopadu probíhá druhé kolo, čehož využila například třiačtyřicetiletá paní Denisa. Měla dluh u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Jako mladá žena se ucházela o místo v horském hotelu. Šéf ji přesvědčil, aby pro něj pracovala načerno s tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější