Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Začal chaos v propagandě, to znamená, že už je chaos i v Kremlu, říká ruská novinářka

Ekaterina Kanakova ještě v moskevské redakci při vysílání. Foto: archiv Ekateriny Kanakove
Ekaterina Kanakova ještě v moskevské redakci při vysílání. Foto: archiv Ekateriny Kanakove

„Sedíte na gauči s kávou a díváte se každý den v televizi na to, co se děje na Ukrajině, jako na seriál. A najednou vám někdo řekne: ‚A teď je řada na vás. Teď v tom seriálu musíte být i vy.‘ Jenže tam nikdo nechce umírat za Ukrajinu. Ani za Rusko není nikdo připraven zemřít,“ říká v podcastu Studio N ruská novinářka Ekaterina Kanakova, redaktorka rozhlasové stanice Echo Moskvy, kterou režim po zahájení války na Ukrajině zlikvidoval. Ekaterina dnes spolupracuje s Deníkem N.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Zda Rusko ekonomicky utáhne mobilizaci;
  • v čem udělal Putin chybu;
  • jakým způsobem teď válku povede;
  • jaká je šance, že se diktátor dostane do vězení;
  • proč režim nechal zavřít její domovskou rozhlasovou stanici.

Okupanti utrpěli po kontraútoku ukrajinských sil těžkou porážku na severovýchodě Ukrajiny. V ruském rozpočtu se navíc naplno projevily omezené dodávky plynu do Evropy, které umazaly většinu letošního ruského přebytku. Dokážeš si představit, co se teď děje v Kremlu mezi Putinem a jeho nejužším vedením? Pokud se tedy ještě s někým baví…

Určitě se ještě s někým baví. On chce tu válku dotáhnout až do zimy. To je jediná šance, která mu zůstala, protože jaderné vydírání už nefunguje. Amerika mu jasně řekla, ať na to ani nemyslí, nebo ho zlikviduje. On to nechtěl udělat napřímo, ale přes Lukašenka (běloruský diktátor a Putinův spojenec, pozn. red.). Všichni si pamatujeme na moment, kdy Lukašenko přijel do Moskvy a prosil o jaderné zbraně. Ale ani tímto způsobem se mu to nepovedlo, protože v Americe nejsou debilové a vědí, že když budou jaderné zbraně použité z Běloruska, stejně je jasné, že mu je dal Putin. Zkouší vydírat i přes Záporožskou jadernou elektrárnu. Říká, že to udělali Ukrajinci, ale ani tomu nikdo nevěří. Takže jedinou šancí, kterou on má, je dotáhnout válku do zimy. Myslí si, že v zimě bude válka náročnější, a Ukrajinci proto nebudou tak aktivně bojovat. A taky doufá, že Evropané budou prosit své vlády, aby přestaly pomáhat Ukrajincům.

Pro vlády evropských států to může být v následujících měsících hodně náročné. Když je lidem zima a výrazně se zvyšují částky za energie, můžou ztratit důvěru občanů, tím pádem i legitimitu při pomoci Ukrajině.

Pokud nechcete, aby Ukrajina prohrála a Putin zaútočil na další stát, tak vám nic jiného nezbývá. Už vyhrožoval Moldavsku, Gruzii, Kazachstánu. Vy si myslíte, že na vás řada nedojde? Nebo co? Pokud nechcete, aby ruské rakety létaly i na vás, tak musíte tu zimu trošku protrpět. Já si nemyslím, že je to tak dlouhá doba. Prostě si oblečte teplé ponožky a hotovo.

Ztrácí Putin podporu lidí, které potřebuje k tomu, aby mohl zůstat u moci?

On už ji ztratil. On prohrál válku, dobře to ví, toto je dohrávání hry. Vidíme, jak se ho jeho poradci snaží zachránit a shodit vinu na někoho jiného. V Kremlu teď hledají viníka, který bude moct za to, co se děje. Už se začíná říkat, že Putin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Studio N

Vladimir Putin

Podcast Studio N, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější