Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtyři posudky měli z Agrofertu, vlastního znalce zpochybnili. Proč policisté odložili kauzu reklamy na Čapím hnízdě

Farma Čapí hnízdo. Foto: ČTK
Farma Čapí hnízdo. Foto: ČTK

Agrofert poslal farmě Čapí hnízdo stamiliony za reklamu. Policie však letos případ údajného krácení daně po třech letech uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Deník N nahlédl do klíčového dokumentu, v němž vyšetřovatelé své rozhodnutí detailně vysvětlují. Vyplývá z něj, že se opřeli především o posudky dodané přímo Agrofertem. Vyslechli také pět desítek svědků – všichni byli buď přímo z Čapího hnízda, nebo z holdingových firem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V případu šlo o to, že společnosti z holdingu Agrofert zaplatily téměř 300 milionů za reklamu na Farmě Čapí hnízdo, což na první pohled vypadá jako ekonomický nesmysl. Platby v letech 2010 až 2013 poslalo celkem 31 holdingových firem. Za mateřskou společnost Agrofert, která poskytla největší částku – 95 milionů –, smlouvu podepsal přímo expremiér Andrej Babiš (ANO).

Pro Agrofert přesto mohly být tyto transakce výhodné. Zaprvé poslal peníze do Babišova projektu, který potřeboval bance splácet stamilionový úvěr, a zadruhé si jako zadavatel reklamy tyto výdaje dal do nákladů, čímž si snížil daňový základ. Pokud by se prokázalo, že šlo o krácení daně, činila by škoda zhruba 40 milionů.

Čtyři posudky od Agrofertu

Policie případ vyšetřovala tři roky a nakonec letos došla k závěru, že reklama nebyla fiktivní a trestný čin se nestal. „Je nutné konstatovat, že nebyla naplněna objektivní ani subjektivní stránka skutkové podstaty trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobně povinné platby,“ shrnuli vyšetřovatelé v usnesení, do něhož Deník N nahlédl.

Tento dokument pomáhá pochopit, jak policisté k tomuto závěru došli.

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

janamarta.hrbkova@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější