Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jednání do noci dohodu nepřineslo. Projednávaný rozpočet zatím na slíbený růst mezd učitelů zdaleka nestačí

Ministři se schází na jednání o rozpočtu. Foto: Vlada.cz
Ministři se schází na jednání o rozpočtu. Foto: Vlada.cz

Do včerejší půlnoci řešili ministři rozpočet na příští rok, zatím se ale nedohodli. Velká část ministerstev má totiž snížené prostředky. Velmi citelně by se to mohlo dotknout například rozpočtu ministerstva školství, kde by mohly chybět i peníze na slibovaný růst platů.

Po novelizaci rozpočtu v letošním roce hospodaří ministerstvo školství s necelými 252 miliardami korun. Návrh rozpočtu na příští rok ovšem zatím počítá pouze s 248 miliardami.

„O definitivní podobě rozpočtu budeme ještě rozhodovat. Do té doby, dokud vláda nerozhodne, tak se to nedá brát jako hotová věc,“ řekl k tomu Deníku N před začátkem včerejšího jednání ministrů premiér Petr Fiala (ODS).

Školství přitom bylo jen jedním ze sporných resortů, kde se bojuje o navýšení. Včera v noci se podle dvou zdrojů redakce jednalo v tomto resortu především o platech pedagogických a nepedagogických pracovníků.

„Ještě není dobojováno, peněz je obecně málo, většina ministerstev něco bude tratit. Ve školství by neměl být pokles, mělo by to být víc než 248 miliard. Obecně je zatím shoda na tom, že se o osm procent zvednou platy nepedagogickým a o čtyři procenta pedagogickým pracovníkům v rozpočtu,“ popsal redakci jednání jeden z účastníků jednání.

„Ministři jednali včera do půlnoci, výsledek zatím ale není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější