Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bytů bude víc!“ slibují strany v Praze. Vysvětlujeme, proč bude realita nejspíš jiná

Slibů, jak zajistit Praženům více bytů, nabízejí politici dost. Teď už je „jen“ splnit. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Slibů, jak zajistit Praženům více bytů, nabízejí politici dost. Teď už je „jen“ splnit. Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nedostupné bydlení patří mezi největší problémy metropole. Prakticky všechny kandidující strany ho proto mají v programu na prvních místech. Ambiciózní plány ale mohou po volbách rychle narazit na technické překážky a na snahu nepohněvat si majitele nemovitostí. Účinná řešení navíc trvají několik volebních období.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Z předvolebních programů se může zdát, že Prahu po volbách čekají budovatelské časy. Odhaduje se, že v hlavním městě chybí zhruba 30 tisíc bytů, které by uspokojily poptávku po bydlení – kandidující strany proto slibují novou výstavbu. Liší se však v tom, jak chtějí nové byty zajistit.

Obecně se jejich úvahy ubírají dvěma směry, které různě kombinují. Prvním je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Bydlení

Komunální volby

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější