Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Až domluvím, budeš žít v jiné době: projevy, které nikdy nezazněly

„I have a dream…“ Foto: U.S. National Park Service, CC BY 2.0
„I have a dream…“ Foto: U.S. National Park Service, CC BY 2.0

Někdejší autor projevů amerického prezidenta Joea Bidena Jeff Nussbaum ve své knize „Undelivered: The Never-Heard Speeches That Would Have Rewritten History“ představuje proslovy, které nikdy nezazněly, a pokud by na ně došlo, dějiny se pustí jinudy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kdybychom se bránili. Kdyby nepodepsal. Kdyby odvolala. Alternativní dějiny jsou látkou snů, předmětem učených rozborů i hospodských disputací. Dají se promýšlet jako sled odvážných rozhodnutí, výslednice složitých okolností, plod strašlivých omylů, zlých úmyslů i náhody. Ale také slov: těch, která zazněla, i těch, jež nakonec nikdo neřekl.

Zatímco u většiny historických událostí, které si podmaňují naši představivost, spoléháme na svou schopnost fabulovat, na vzdělání nebo třeba empatii s jejich přímými účastníky, kniha amerického speechwritera Jeffa Nussbauma, pro niž sbíral podklady přes dvacet let, ukazuje konkrétně, jaká slova a věty nás pomohly zavést do situace, v níž žijeme dnes – a kudy bychom se asi vydali, kdyby se toho či onoho osudového dne četlo z jiného papíru.

Třeba kdyby americký prezident John F. Kennedy dal na doporučení části svých poradců a namísto námořní blokády nařídil letecký útok na sovětské základny na Kubě během karibské krize, čímž by patrně rozpoutal jaderný konflikt. Kdyby Spojencům 6. června 1944 znovu nevyšlo počasí a jejich velitel Dwight D. Eisenhower musel světu oznámit, že vylodění v Normandii dopadlo katastrofou. Anebo třeba kdyby britský král Eduard VIII. dal o své abdikaci kvůli své vyvolené, Američance Wallis Simpsonové, rozhodnout Britům namísto toho, aby k ní v roce 1936 přistoupil sám. A že jsme zmínili D-Day: Jak by se asi Britové stavěli k Hitlerovi, když Eduardovi VIII. byl ten pán vcelku sympatický?

Jako soubor konverzačních námětů do kavárny je to zábavné. Coby sbírka dokumentů, z nichž se dá vyčíst, jak jednotlivá slova rozhodovala o pohybu davů, směřování států i lidskoprávních hnutí, je to mrazivé. Čtenář

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

USA

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější