Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruský pokus zvrátit válku. Anexe ukrajinských oblastí má zastrašit svět a připravit půdu pro mobilizaci

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Ruská agrese proti Ukrajině míří do nové fáze. Do sedmi dnů ode dneška by měla blesková hlasování v části Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti umést cestu k anexi těchto území. V Rusku se mluví o možnosti snáze zastrašovat svět hrozbou použití jaderné zbraně, může ale jít i o zvýšení politické průchodnosti mobilizace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po 209 dnech ruské agrese proti Ukrajině Rusko stále okupuje desítky tisíc kilometrů čtverečních této země, jenže zároveň se po celé délce fronty spíš brání, své ponorky nejspíš přesouvá z krymského Sevastopolu do bezpečnějšího Novorossijsku, zároveň opevňuje přístupy na Krym (v Čonharu) a možná se snaží i o ústup u Chersonu.

Válka se nevyvíjí tak, jak Rusko chtělo. Putinova prestiž a mocenská pozice by ponížení od Ukrajinců nepřežily; ruský diktátor ví, že musí zvítězit, nebo padne.

A tak se dnes nejspíš dalo do pohybu to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější