Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zaostřeno na favorita. Jak se Petr Pavel dostal do pozice s nejlepší šancí na Hrad a co může jeho tažení zkřížit

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kdyby se prezidentské volby konaly teď, měl by Petr Pavel nejspíš nejlepší šanci stát se čtvrtým českým prezidentem. Zatím zvládl ustát i negativní kampaň zaměřenou na jeho minulost, ovšem tu ještě kulminace čeká. Deník N od června podrobně sledoval, jak si vysoký důstojník ve výslužbě v kampani vede.

Kino Jas Járy Cimrmana v Tanvaldu zeje půl hodiny před začátkem besedy s Petrem Pavlem prázdnotou. Je 15. června a je tu pár zaměstnanců, paní v občerstvení, která má směnu navíc, a lidé z radnice. Mezi plakáty s novými filmy nechybí upoutávka na snímek Prezidentka. Film s Aňou Geislerovou v hlavní roli budou dávat za devět dní.

Jestli se Petr Pavel dostane do druhého kola volby a tam se utká o přízeň občanů se stoupenci prezidentky, tedy stále sílící protikandidátky Danuše Nerudové, zatím nevíme.

Kino se nakonec zaplní důstojně. Tanvald je šestitisícová podhorská obec, klimbající v červnovém podvečeru, blíží se prázdniny. I tak přišlo kolem stovky lidí. Pavel vzpomíná, jak měl doma ráznou výchovu i za využití rákosky zvané Makarenko. Jeho sestra prý byla v neplnění pokynů rodičů lepší, s grácií je ignorovala.

Režisér a aktivní záložák Václav Marhoul, který moderuje nejen toto Pavlovo představení, je spíše spoluhráčem: cílem je představit generála jako běžně uvažujícího a mluvícího člověka. Před tanvaldským publikem se to daří. Pavel vypráví, jak měl dvojky z chování kvůli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější