Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Ukrajinci ukořistili další vzácnou trofej – Rusy vychvalovaný tank T-90M

Ruský tank T-90. Foto: Fotolia
Ruský tank T-90. Foto: Fotolia
  • Ukrajinská armáda ukořistila tank T-90M – co z něj lze vyčíst.
  • Ukrajinci překračují Oskil, ofenziva nekončí.
  • Rusové prohrávají také u Chersonu.
  • Íránské bezpilotní letouny se bohužel osvědčily.
  • Jaké jsou názory obyvatel z osvobozených území.
  • Jací spojenci Rusku zbyli.
  • Mapa dne – Cherson, Lyman a 200 dní bojů.
  • Videa dne – Putin dostal roli ve filmu Pulp Fiction; přechod řeky Oskil; když Žirinovskij navrhl použít na Ukrajině vězně, smáli se mu.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 18. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ukrajinská armáda ukořistila tank T-90M – co z něj lze vyčíst. Rusové po sobě při útěku z Charkovské oblasti zanechali stovky kusů techniky. Mezi nimi i vzácné kousky. Zatím nejvzácnější kořistí je tank T-90M. Jedná se prý o kus dodaný teprve letos na jaře. Kromě ukrajinské armády se o něj budou jistě vážně zajímat i západní zpravodajské služby. Kromě toho, že se jedná o nejmodernější a nejvýkonnější ruský tank, zanechali na něm prchající Rusové speciální ochranu, která se dosud na žádném z ukořistěných tanků nevyskytovala.

Než přejdeme k nejdůležitějším podrobnostem, bude mít přednost stručné vysvětlení, proč je nejmodernějším a nejvýkonnějším ruským tankem právě T-90M, a ne mnohem známější T-14 Armata, což tvrdí obdivovatelé ruské techniky. Armata se zkrátka neobjevuje ve výzbroji řadových jednotek. Vyrobili asi 20 kusů tohoto typu, sériová výroba neexistuje a i ty kusy, které existují, mají technické problémy. Armata je propagandistická bublina, ne bojový tank.

Ani tanků T-90M není mnoho (asi 100), ale vyrábějí se průběžně v malých sériích a na Ukrajině skutečně bojují. Ve výzbroji je má pouze elitní 1. gardová tanková divize, kterou Ukrajinci s velkými ztrátami vyhnali od Izjumu.

Nyní k detailům – první a nejzajímavější je tzv. nakidka. Jedná se o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější