Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proroci přicházejícího konce liberální demokracie

Tito konzervativci jsou mladí, vyznávají kontrakulturu, odmítají konvenční názory, vyžívají se v debatách, které pozorovatelům zvnějšku připadají ezoterické, píše Rose. Foto: Unsplash
Tito konzervativci jsou mladí, vyznávají kontrakulturu, odmítají konvenční názory, vyžívají se v debatách, které pozorovatelům zvnějšku připadají ezoterické, píše Rose. Foto: Unsplash

Americký religionista Matthew Rose se v knize Svět po liberalismu: Filozofové krajní pravice pokouší pomocí portrétů několika myslitelů popsat genezi představ dnešní radikální pravice. Apeluje na čtenáře, aby nepodceňovali jejich svůdnost, ale také vážnost a hloubku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Západem obchází strašidlo pravicového radikalismu. Působí hrozivě, jako kdyby předznamenávalo návrat toho nejhoršího z minulosti. Jeho podoba je někdy efemérní, těžko popsatelná, o to silnější emoce ale může vyvolávat. Šíří se manipulací nebo machinacemi nepřátelské moci, promění člověka v součást masy nemyslících. A proto nad ním prakticky nemá význam přemýšlet v jiných intencích než epidemiologických – zvládnutí, zastavení a nakonec i vymýcení nákazy.

Diskuse o radikální pravici v západních médiích (včetně těch českých) skutečně často působí jako svého druhu zaříkávání zlého ducha. A také forma snadného dosažení uspokojivého pocitu čistoty a nadřazenosti – inu, svět je zjevně plný pitomých lidí schopných skočit na jakoukoliv amorální hloupost, ještěže mezi ně nepatříme.

Příslušnost nebo inklinace k radikální pravici jsou tak vždy vysvětlitelné morálním či intelektuálním deficitem, nevědomostí a dezorientací. Případně kombinací zmíněného. I když může být takové vysvětlení občas pravdivé (a vede též k pozitivnímu sebevnímání hodnotícího), jako základ strategie pro možný politický střet je naprosto nedostačující (pokud tedy jde o to podobný střet vyhrát).

Myšlenkový základ rodící se pravice

Americký religionista Matthew Rose se ve své ceněné knize Svět po liberalismu: Filozofové radikální pravice rozhodl k tomu tématu přistoupit jinak. Ne snad že by umenšoval hrozby, které by naplnění idejí některých jejích představitelů přineslo, nijak nerelativizuje jejich odpudivost. Zároveň radikálně pravicové ideology neprezentuje jako zdivočelé primitivy, ale jako vzdělané příslušníky elit a v jejich vývodech vidí pokus o

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější