Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nerudová sílí. O jejím úspěchu rozhodnou i tyto tři faktory

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Analýza: Srpnová data z prezidentského průzkumu musela nakopnout kampaň Danuše Nerudové, podařilo se jí totiž výrazně posílit. Popisujeme, u kterých skupin voličů si nejvíce polepšila a jaké faktory by mohly být klíčové pro její šance stát se první českou prezidentkou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Aktuální prezidentský volební model agentury Median přinesl povzbuzení zejména pro kampaně Petra Pavla a Danuše Nerudové. Prvně jmenovaný se držel těsně za předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, kterého by navíc podle dat výzkumníků s převahou porazil v druhém kole.

Danuše Nerudová zase ve druhé polovině léta dokázala výrazně zvýšit svou podporu. Ještě v červenci by ji podle stejné agentury volilo 7,5 procenta lidí, na konci prázdnin to už bylo o čtyři procentní body více.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně je tak podle dostupných dat v zásadě jediným kandidátem, kterému se daří významně vylepšovat svou pozici.

Nejnovější průzkum podpory prezidentských kandidátů byl teprve druhým šetřením, ve kterém Nerudová překročila 10% hranici. S 11,5 procenta se viditelně vzdálila dalším kandidátům se zhruba 7% ziskem – Josefu Středulovi, Marku Hilšerovi a Pavlu Fischerovi.

Podle ředitele společnosti Median Přemysla Čecha sílí podpora Nerudové zejména u některých voličských skupin.

„Danuše Nerudová neposiluje ani tak plošně, jako spíše v

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější