Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hyperaktivní distributoři zavalili kina (nejen) českými filmy. Na co teď zajít a jak teplý kabát si vzít?

Hrdinové filmu Banger. Vyhlížejí diváky? Foto: KVIFF
Hrdinové filmu Banger. Vyhlížejí diváky? Foto: KVIFF

Zatímco v létě do českých kin vstupovalo průměrně čtyři až pět filmů, od půlky září jako by filmoví distributoři zešíleli. V nejbližších týdnech tak do kin půjde každý týden najednou osm, ale třeba i dvanáct nových snímků. Podaří se jim oslovit dostatek diváků? Proč se do kin hrne tolik filmů najednou a jak s návštěvností kin zamává finanční a energetická krize?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pro tento text jsme oslovili zástupce předních českých filmových distributorů. Shodují se v jedné věci: prognóza návštěvnosti kin pro nejbližší období je dosti nejistá a starosti jim přidělává i nastupující energetická krize. Návštěva kin je pro většinu rodin zbytnou činností, na které lze peníze uspořit.

Samotná kina budou muset šetřit i na vytápění, a je tedy možné, že jejich návštěva nebude tak komfortním zážitkem, jak tomu bylo dosud. Přesto budou během podzimu česká kina nabitá filmy. Jen minulý týden do nich vstoupilo osm nových snímků, dalších pět se přidá v tomto týdnu. A nejsou to žádné slabé váhy.

Čekat na lepší dobu nelze

Minulý týden vstoupil do kin v Karlových Varech oceněný nový český snímek Slovo, v němž hraje záplava předních českých herců v čele s Martinem Fingerem, Gabrielou Mikulkovou, Jenovéfou Bokovou, Boleslavem a Vladimírem Polívkovými, Taťjanou Medveckou a mnohými dalšími.

V jiné době by to byl film, který by mohl dosáhnout na vysokou návštěvnost – ač ohlasy z festivalu byly rozpolcené, jde o silný snímek o morálních dilematech, který by svou ukotveností v 60. letech a zároveň aktuálním tématem a také oním výjimečným hereckým obsazením mohl přitáhnout značný divácký zájem. Jak se mu bude dařit v této době, je ale těžké odhadnout.

„Lidé teď opravdu nechodí do kin, tak uvidíme. Kdyby na Slovo přišlo v Čechách a na Slovensku do kin nad

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější