Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

SPD posiluje. Podle STEM se dělí o druhé místo s ODS, ANO nemá kam růst

Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Volby do Sněmovny by začátkem září s náskokem vyhrálo hnutí ANO. Podle výzkumu STEM ale již nemá kam růst. Posiluje však hnutí SPD, které by se dle nejnovějších dat srovnalo na druhém místě s ODS.

Pokud by se v září konaly sněmovní volby, zvítězilo by s 30 procenty hnutí ANO. Vyplývá to z aktuálních dat výzkumné organizace STEM pro CNN Prima News. Oproti minulému šetření si ANO mírně pohoršilo, ztratilo 1,1 procentního bodu. I tak mezi samostatnými stranami suverénně vede.

Jeho pozice na úplném čele překvapivá není. Což se nedá říci o druhém až třetím místě. Zde jsou s minimálním rozdílem hnutí SPD a také občanští demokraté. Okamurovo hnutí by začátkem září podle STEM volilo 14,3 procenta lidí, ODS má ve volebním modelu o desetinu méně. Jde o zanedbatelný rozdíl v rámci statistické chyby, i tak jde ale o první volební model, ve kterém se hnutí SPD dostalo na druhé místo.

Posílení pozic tohoto hnutí jen krátce před komunálními volbami je tak hlavní zprávou aktuálních dat STEM. Od minulého šetření, které proběhlo v srpnu, dokázalo SPD připsat 2,4 procentního bodu a překonalo hranici 14 procent hlasů.

„Výzkum se dělal na začátku září, v době rezonujících demonstrací, před tím, než vláda zastropovala ceny energií, než europoslanec Blaško oznámil odchod z SPD i než začal soud s předsedou hnutí ANO. Doba je hodně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější