Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Jak Rusové kvůli šlendriánu přišli o utajované zařízení, o němž šířili legendy

SU-30SM. Stejný typ, ale jiný kus, než o který Rusové přišli u Izjumu. Foto: Ukrajinská armáda
SU-30SM. Stejný typ, ale jiný kus, než o který Rusové přišli u Izjumu. Foto: Ukrajinská armáda
  • Co je nového u Izjumu a Chersonu.
  • Utekli a v lese nechali letadlo s elektronickým zařízením, které oslavovali dezinformátoři.
  • Zoufalí Rusové verbují zločince, ale armáda trestanců nemůže vyhrát válku.
  • Proč Rusové zničili přehradu v Kryvém Rihu.
  • Jaký byl život v okupované Balakliji – obyvatele odřízli od informací, nevěděli ani o Mariupolu.
  • Mapa dne – jak vypadá bojiště u Izjumu.
  • Videa dne – verbování mezi ruskými vězni; jak vypadá nasazení ruských a ukrajinských bombardérů přímo nad bojištěm; ruská propaganda si opět utrhla ostudu – bombardování 80 let starého mostního pilíře vydávala za zničení lodi s ukrajinskými vojáky; Zelenskyj v Izjumu; frontový humor v podání ukrajinských dělostřelců.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z 15. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Co je nového u Izjumu a Chersonu. Ukrajinská armáda již nepostupuje tak expresně jako v předchozím týdnu, ale boje v okolí Izjumu jsou nadále intenzivní. Centrem dění je aktuálně Lyman a okolní vesnice. Pokud Lyman padne, Ukrajinci by mohli postupovat dále na východ do Luhanské oblasti směrem ke Severdonecku. Místa ukrajinských útoků jsou velmi přehledně znázorněna na mapě níže. U Izjumu Ukrajinci vyklízejí zbytek ruských jednotek a je jasně vidět, proč mají zájem o Lyman, odkud vede silnice do Kreminné, dál za ní je aglomerace Rubižné/Severdoneck/Lysyčansk.

Z Chersonské oblasti nepřichází mnoho novinek. Téměř jistě falešná zpráva informovala o osvobození Kiselivky, která leží jen 15 kilometrů od Chersonu.

Neexistuje žádný důkaz, že se to skutečně podařilo. Rusové to popírají a zdá se, že tentokrát mají pravdu.

Ruská média informují o silném úderu na budovu ruské vojenské správy v centru Chersonu. Zatím to ukazují jen krátká videa:

Utekli a nechali v lese letadlo s elektronickým zařízením, které oslavovali dezinformátoři. Víceúčelový letoun Su-30SM je jedním z nejmodernějších, které Rusové mají. Už na jaře Ukrajinci jeden sestřelili poblíž Izjumu, ale oblast už v té době kontrolovala ruská armáda, takže až do minulého týdne o tom neexistoval žádný důkaz. Dnes víme, že se šlo o „červenou 62“ se sériovým číslem RF-81773.

Po úspěšné ukrajinské ofenzivě čekalo na postupující vojáky u ruin ještě jedno příjemné překvapení. Když ukrajinské jednotky našly vrak tohoto letadla v lese poblíž Izjumu, byl u něj další bonus.

Nejde o nález vraku, ale o to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější