Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Převod akcií jsem nepodepsal, zopakoval Babiš mladší u soudu. Obhájci chtějí posudek, zda netrpí lhavostí

Andrej Babiš mladší odpovídá po svém výslechu na dotazy novinářů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš mladší odpovídá po svém výslechu na dotazy novinářů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

U pražského městského soudu skončil první týden procesu v kauze Čapí hnízdo. Hlavním bodem pátečního přelíčení byla výpověď Andreje Babiše mladšího. Ten zopakoval, že neměl v ruce akcie společnosti Farma Čapí hnízdo, nepodepsal jejich převod a nevěděl o tom, že by měl být majitelem. Expremiérovi obhájci chtějí, aby psycholog posoudil sklony Babiše mladšího ke lhaní.

Vystoupení jednoho z klíčových svědků provázela velká pozornost médií, ale také ostentativní nepřítomnost obžalovaných. Andrej Babiš starší se snažil dosáhnout toho, aby jeho syn před soudem promluvit nemohl. Když se to nepodařilo, nedorazil on.

„Já nerozumím jeho strategii, možná mu to poradili právníci, ať nechodí,“ řekl Babiš mladší novinářům.

Jeho výslech nepřinesl zásadní novinky oproti tomu, co už expremiérův syn řekl při jiných příležitostech. Také před soudem zpochybnil svůj údajný podpis na smlouvě o převodu akcií Čapího hnízda z roku 2007. V té době studoval v USA a podle svých slov létal do Česka jen o Vánocích.

„Poprvé jsem ty smlouvy viděl na policii. Nevěděl jsem o tom, že bych měl být akcionářem nějaké společnosti,“ prohlásil Babiš junior před soudem.

Nějaké papíry prý podepsal, aniž je četl, o několik let později, po návratu z Ameriky, v sídle Agrofertu a v přítomností finanční ředitelky koncernu Petry Procházkové. Ta mu prý zavolala, že otec potřebuje, aby přijel podepsat něco, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější