Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak pejsek s kočičkou vařili dort floskulí a frází, aby oslavili 28. října

Kresba: Josef Čapek
Kresba: Josef Čapek

Komentář Lenky Benešové: V den stého výročí republiky strašil bývalý prezident lidi Evropskou unií a cizími vlivy, současný mezinárodním terorismem a premiér v tom všem tak trochu plaval. Nikde žádná vize budoucnosti, žádná ambice, o ideálech ani nemluvě.

V Povídání o pejskovi a kočičce je příběh o tom, jak pejsek s kočičkou slavili 28. října. Nejdřív pejsek kočičku poučil, že jde o velice důležitý a slavný den, ale kočička nevěděla, proč je ten den tak slavný a důležitý. Pejsek zjistil, že to vlastně taky neví, a kočičce řekl, že se na to lidí můžou zeptat, proč jsou v tento den tak veselí a šťastní a radují se v ulicích a mávají vlaječkami, kterými také zdobí své domy. A kočičce se moc líbilo, že jsou lidé šťastní a veselí, ale hlavně se jí líbily ty vlaječky, jenomže s pejskem žádné vlaječky neměli a nevěděli, kde se dají koupit. Ale pak naštěstí zjistili, že obchodník v ulici dává každému dítěti, jehož maminka či tatínek u něj nakoupí, vlaječku úplně zdarma.

A tak kočička s pejskem střídavě balili jeden druhého do peřinky a hráli rodiče s miminkem a chodili k tomu obchodníkovi nakupovat různé věci, aby za nákup dostali vlaječku. A radovali se, že vlaječky dostávají k tomu nákupu úplně zdarma, jelikož každý rozumný člověk ví, že se to ohromně vyplatí, a pejsek s kočičkou chtěli být úplně jako ti rozumní lidé a na konci toho slavného dne měli nejkrásněji a nejvíc vyzdobený dům spoustou vlaječek a měli z toho takovou radost, že se lidí úplně zapomněli zeptat, co že se to vlastně slaví.

I my jsme byli v neděli celí veselí a šťastní, jelikož jsme slavili velice významný a slavný svátek, 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výročí 100 let od vzniku Československa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější