Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Olese bylo šest, Vasiliji Petrovičovi desetkrát víc. Místo mrtvol v ulicích nalézají v Izjumu masové hroby v lese

V lese u města Izjum, v překladu hrozinka, leží stovky obětí války proti Ukrajině. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
V lese u města Izjum, v překladu hrozinka, leží stovky obětí války proti Ukrajině. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Někteří se bojí všech a všeho. Jiní vybíhají na ulici, vytahují modrožlutý prapor a mávají. Někdo s upřímnou radostí, že Ukrajina je zpátky. Jiný v naději, že ho demonstrativní vlastenectví uchrání před podezřením ze spolupráce s ruskými okupanty. Ti jsou pryč. Přišel čas odhalování masových hrobů, rozpravy s kolaboranty a zasloužených oslav malých, ale přesvědčivých vítězství.

Na stěně visí obrázky, zjevně malované dětskou rukou. Na jednom jsou rudé karafiáty, na jiném máma s menší postavičkou, nejspíš autorem dílka. Mávají. Určitě tatínkovi. Je na frontě.

Na dalším výtvoru dominuje bílá holubice míru. A úplně nejvýš je barevný obrázek, na kterém postavička běží a třímá v rukou ruskou vlajku.

Jenže když odsud ruští vojáci před pár dny ustupovali, neměli čas na to, brát si s sebou pozdravy od svých dětí ani ruské vlajky. Dokonce ani nestačili zamést stopy, které je usvědčují z páchání těžkých zločinů. Prověřit, co se skutečně stalo a kdo se čeho dopustil, budou muset kriminalisté. Vojáci, kteří města v Charkovské oblasti osvobodili, i novináři, kteří sem s nimi přijeli, zveřejňují první svědectví. Rusové po sobě zanechali stopy i v podobě videozáznamů z bezpečnostních kamer umístěných na policejních stanicích.

„Tady je maska, kterou si Orkové nasazovali, když šli mučit lidi obnaženými elektrickými dráty, které jim připínali na palce. A tady v té místnosti žili… Šokující je, že hned vedle místnosti, kde se mučilo, si okupanti rozvěsili

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější