Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruský „krtek“ z ministerstva zahraničí zřejmě unikne bez trestu. Vysvětlujeme proč

Na ministerstvu zahraničí byl ruský „krtek“. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Na ministerstvu zahraničí byl ruský „krtek“. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Zaměstnanec ministerstva zahraničí léta vynášel tajné informace ruské rozvědce, odsouzen za to ale zřejmě nikdy nebude.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zaměstnanec ministerstva zahraničí s nejvyšší prověrkou na stupeň přísně tajné spolupracoval s ruskou zpravodajskou službou. Jak informoval Deník N, BIS ho sledovala a v okamžiku, kdy měla dost informací nebo kdy už situace nebyla udržitelná, spadla klec. Dotyčný přišel o prověrku i o práci. Co ale bude dál?

Už jsme také upozornili, že není jasné, zda se o dotyčného zajímá policie a zda je za to stíhán. Vysoce postavený zdroj z justice to vysvětluje lakonickým sdělením: „Nejde to udělat, protože jde o zpravodajské informace, které nemohou být použité u soudu. Současný zákon to neumožňuje.“

Je více než pravděpodobné, že člověk s nejvyšší možnou prověrkou, který zároveň předává utajované informace cizí mocnosti, spáchal nějaký trestný čin. Kromě obyčejnějšího ohrožení utajované informace se nabízí ne příliš často využívané vyzvědačství, a to patrně hned v třetím odstavci, tedy se sazbou osm až patnáct let. To je na české poměry hodně závažný zločin. Proč tedy policie nekoná?

Především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Ruský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější