Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Kdo to je, ten Zima?“ Jak prezidentského kandidáta zastínila stará sanitka

V Chocni na náměstí se toho dne děti učily poskytovat první pomoc, kandidát na prezidenta Zima tam přivezl historickou sanitku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
V Chocni na náměstí se toho dne děti učily poskytovat první pomoc, kandidát na prezidenta Zima tam přivezl historickou sanitku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do soutěže o prezidentské křeslo se už v květnu přihlásil i bývalý rektor Univerzity Karlovy, lékař a biochemik Tomáš Zima. Podle průzkumů se zatím neřadí mezi favority. To ho sice netěší, říká však, že důležitá je pro něj odezva od lidí, s nimiž se setkává. Pro výlety do regionů i prezentaci na sociálních sítích si zvolil vlastní styl a tempo. Zatímco jeho konkurenti objedou i tři města za den, Zima navštíví jedno až dvě týdně a podpisy shání pomocí přátel po celé republice. Tvrdí, že má zatím kolem dvaceti tisíc podpisů. Pro další se vypravil do východočeské Chocně.

Na čtvercovém historickém náměstí vyhrává z reproduktorů písnička Michala Davida Nám to vyjde. Je úterý ráno a kolem dokola stojí sanitky, záchranářská loď, hasičská auta a stánky policistů nebo celní správy. Mezi tím vším parkuje i historická sanitka jak z Dietlova seriálu, s níž objíždí zemi a sbírá podpisy pro svou prezidentskou kandidaturu lékař a biochemik Tomáš Zima.

Kandidát ale zatím nikde. Na reportáž jsme vyrazili i kvůli možnosti mluvit s bývalým rektorem osobně stejně jako s jeho konkurenty – na dvě dřívější žádosti Deníku N o interview totiž reagoval nabídkou, že na otázky odpoví jen písemně, jelikož má v následujících týdnech plný diář.

Kdo se chce s Tomášem Zimou v září setkat nebo ho podpořit podpisem, má podle jeho webových stránek pouze dvě možnosti – 13. září v Chocni od devíti hodin do jedné nebo o deset dní později v pražské Grébovce.

Tady v Chocni je ale hned zjevné, že nepůjde o one-man show. „Pořádáme tady každoročně Světový den první pomoci. Děláme osvětu a představujeme složky integrovaného záchranného systému, ale i místní organizace nebo hasiče,“ vysvětluje Martin Hodoval z Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí.

Mezitím se začínají na akci trousit skupinky školáků i menších dětí, aby si vyzkoušely masáž srdce na umělé panně nebo se vyfotily na záchranářské lodi.

„Že tu bude pan profesor Zima, ještě neznamená, že mu vyslovujeme podporu.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější