Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová operace zvedla muže s poraněnou míchou z invalidního vozíku. Sledovali jsme jeho první kroky

Tomáš Svášek je kvůli poruše míchy už devět let upoutaný na invalidní vozík. Po speciální operaci ve vinohradské nemocnici udělal první kroky. Foto: Iva Bezděková Deník N
Tomáš Svášek je kvůli poruše míchy už devět let upoutaný na invalidní vozík. Po speciální operaci ve vinohradské nemocnici udělal první kroky. Foto: Iva Bezděková Deník N

Těžké postižení míchy upoutalo Tomáše Sváška na invalidní vozík. Před dvěma týdny mu lékaři v pražské vinohradské nemocnici voperovali speciální elektrodu, díky níž začíná částečně chodit. Deník N sledoval jeho první kroky po operaci.

Tomáš Svášek půjde po dvou týdnech z nemocnice domů. Ještě ho tu čeká rehabilitace, při níž udělá po devíti letech na vozíku první kroky.

Má za sebou unikátní operaci, kterou ještě nikdo před ním v Česku úspěšně nepodstoupil. „Dosud platilo, že když má člověk poraněnou míchu a je na vozíku, je to pro něj konečná. Tato nová operace ale celý dosavadní předpoklad mění a otevírá naději pro řadu pacientů,“ říká lékař Šimon Kozák, který se ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady věnuje léčbě bolesti.

O nové metodě se dozvěděl na zahraničním kongresu letos v květnu a rozhodl se ji s týmem ostatních lékařů vyzkoušet i u nás.

Jako vhodného pacienta si vytipoval právě Tomáše, který má takzvanou cévní malformaci v hrudní oblasti míchy. Onemocnění mu před devíti lety utisklo téměř celou míchu a funkční zůstal jen zhruba jeden milimetr. I se svým postižením je přitom velmi aktivní a houževnatý. Hraje intenzivně tenis, v Česku patří mezi paraplegiky k nejlepším hráčům.

„Už jsem si zvykl, že jsem na vozíku. Horší jsou ale trvající obrovské bolesti. Je to pocit, jako když vám dají nohy do svěráku a začnou je utahovat a kroutit. Zkusil jsem snad všechny léky na bolest, zabíraly ale jen částečně, dávky se musely zvyšovat asi na trojnásobek. Nezabralo nic,“ popisuje Tomáš.

Když mu na jaře lékař Kozák volal, že by mohl jako první pacient v Česku podstoupit novou operaci, dlouho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější