Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Biliony korun jako odškodné za nacismus? Populistická snaha udržet si moc

Polský premiér Morawiecki a jeho stranický šéf Kaczyński dobře ví, proč nyní otvírají otázku německých reparací. Foto: Úřad vlády, facebook.com/kancelaria.premiera
Polský premiér Morawiecki a jeho stranický šéf Kaczyński dobře ví, proč nyní otvírají otázku německých reparací. Foto: Úřad vlády, facebook.com/kancelaria.premiera

Polský Sejm schválil rezoluci požadující od Německa reparace za druhou světovou válku. Není to sice nic nového, opět to ale ukazuje, jak moc vláda Práva a spravedlnosti používá populistické kroky pro zvýšení své popularity. To ovšem umí i expremiér Andrej Babiš. U soudu v kauze Čapí hnízdo svědkyni řekl, že ho nemá ráda.

Hlavní události dne vybraly a okomentovaly Markéta Boubínová a Anita Mejzrová.

Převezměte odpovědnost a plaťte

Polsko opět řeší otázku německých válečných reparací po druhé světové válce. Na základě objemné analýzy, kterou sestavila komise dolní komory parlamentu, přišel šéf strany Právo a spravedlnost (PiS) a de facto i stávající lídr země Jarosłav Kaczyński se závratnou částkou, kterou prý Německo jeho zemi dluží. Polsko by od svého západního souseda, který je mimochodem i jeho největším obchodním partnerem, chtělo 1,3 bilionu eur (zhruba 32 bilionů korun). Pro srovnání – letošní český rozpočet činí 1,6 bilionu korun.

Německo samozřejmě takovou žádost odmítlo. „Stejně jako předešlé spolkové vlády mohu poukázat na to, že tato otázka byla z hlediska mezinárodního práva definitivně vyřešena,“ zdůraznil kancléř Olaf Scholz.

Jenomže Polsko, které čekají už za rok volby, od tématu neustoupilo. Sejm nyní poměrem hlasů 418 ku 4 schválil rezoluci, která vyzývá Německo „k převzetí odpovědnosti za druhou světovou válku“. Polsko podle ní nikdy nedostalo kompenzace za škody způsobené nacistickým Německem (podrobnosti si můžete přečíst v našem textu).

To je částečně pravda, protože Polsko se svého nároku pod tlakem Sovětského svazu vzdalo už v roce 1953 v rámci dohody, ve které NDR – tehdejší sovětský spojenec z východního bloku – Polsku postoupilo území až k řekám Nisa a Odra.

Pohybujeme se tedy – jak symbolicky, tak geograficky – na velmi sporném území. Polský premiér Mateusz Morawiecki, který víceméně plní příkazy svého stranického lídra Kaczyńského, už ale přislíbil diplomatickou nótu, kterou Varšava Berlín o reparace oficiálně požádá.

Pravděpodobnost, že je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější