Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Americký generál varuje, co všechno se teď může Ukrajincům pokazit

Volodymyr Zelenskyj navštívil Izjum. Foto: Facebook Volodymyra Zelenského
Volodymyr Zelenskyj navštívil Izjum. Foto: Facebook Volodymyra Zelenského
  • Kam přesně a proč se Ukrajinci snaží postoupit dál.
  • Čeho se musí ukrajinská armáda podle elitního Američana vyvarovat.
  • O rozdílu mezi ofenzivami v Chersonu a Izjumu.
  • Počet zabitých ukrajinských vojáků přesáhl 10 tisíc.
  • Zelenskyj byl v Izjumu.
  • Mapy dne – Cherson a okolí Izjumu.
  • Videa dne – anketa s ruskými občany o porážce ve válce; náznak toho, jak vypadá rasputica; nekřičte „Sláva Rusku!“ – v Gruzii vás vyhodí z autobusu; posádka ukrajinského vozu se podruhé narodí a ani o tom neví.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 13. září. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Postupně se objevují nové podrobnosti o rozsahu ruské porážky u Izjumu. Projekt Oryx za sedm dní napočítal více než sto vizuálně potvrzených ztracených tanků. A to jsou jen tanky. Přibližně polovina z nich je v použitelném stavu. Stovky dalších kusů těžké techniky byly zničeny nebo padly do rukou Ukrajinců.

Olexij Arestovyč tvrdí, že ukrajinská strana ukořistila dostatek techniky na vyzbrojení jedné tankové a jedné mechanizované brigády. Nezdá se, že by šlo o přehnané tvrzení, ba naopak, existuje řada důkazů, že tomu tak může být. Pro srovnání, úspěšné ofenzivy se podle různých zdrojů účastnilo pět nebo šest ukrajinských brigád.

A stále není konec – kde se Ukrajinci snaží prorazit. Ukrajinci v těchto dnech bojují o možnost rozšířit svou ofenzivu dále do Luhanské oblasti. O tom, zda se jim to podaří, rozhodnou probíhající boje u Lymanu a Kreminny, která leží na východě.

Zároveň se opakovaně objevují zprávy, že se Ukrajinci pokoušejí překročit řeku Oskil, která tvoří novou linii dotyku pod Charkovem (kolmo od severu k jihu), a útočit odtud přes důležité město Svatovo jihovýchodním směrem. O Svatovu se objevilo několik nepravdivých zpráv, že z něj Rusové utekli, ale žádná se nepotvrdila. Není ani jasné, zda a jak velké ukrajinské síly operují za Oskilem.

Toto město však hraje důležitou roli nejen v šeptandě, ale i na následující mapě. Ukazuje, kde ukrajinská armáda v současné době útočí, a dává velmi dobrou představu,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější