Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Normální Brno.“ Lídři ve velké debatě slibovali družstevní bydlení i horkovod z Dukovan

Druhá debata České televize před komunálními volbami se konala v Brně. Pět lídrů a dvě lídryně řešili především energetickou krizi a také bydlení. Všichni kandidáti na primátora chtějí stavět nové byty. „Jeden z předpokladů budoucí výstavby je ještě schválení územního plánu. Když vás zfauluje vlastní spoluhráč ve velkém vápně, tak to pak jde těžko,“ poznamenal lídr společné kandidátky KDU-ČSL a STAN Petr Hladík. Brno má územní plán starý skoro třicet let, pro nový nehlasovali ani zastupitelé koaliční ODS. Tématem byla také doprava nebo nová multifunkční hala.

„Budeme stavět více bytů,“ předznamenal už v úvodu jedno z hlavních témat debaty Pirát Marek Lahoda. Kromě něj ČT do debaty pozvala dalších šest politiků a političek, vybrala je dle průzkumů veřejného mínění společností Kantar a DataCollect. Za ODS a TOP 09 diskutovala Markéta Vaňková, která bude obhajovat post brněnské primátorky. Dále se do debaty zapojil lídr společné kandidátky KDU-ČSL a STAN Petr Hladík; René Černý za hnutí ANO; Jiří Oliva za ČSSD Vaši Starostové; za společné uskupení SPD, Trikolory a Moravanů Tomáš Skřička; a sedmou účastnicí debaty byla Jana Drápalová za koalici Zelených a Žít Brno s podporou Idealistů.

V úvodní části debaty se většina lídrů v podstatě shodla na prioritách, se kterými se chystají oslovit voliče. Energetická krize je tématem číslo jedna například pro Reného Černého z hnutí ANO. Podle něj bude nutné připravit pomoc občanům. „V dalším plánu se rozhodně musíme vrátit k územnímu plánu, ten jsme neprohlasovali. Pro Brno je důležitý,“ řekl Černý a uznal, že pro plán však nehlasovalo ani jeho domovské hnutí ANO, a to kvůli údajným „nedostatkům“.

Pomoci „v těžkých dobách Brňanům“ chce také Petr Hladík, například se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější