Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak Ted Bundy zabíjel Stephanii stále znovu: česky vyšla stěžejní kniha žánru true crime

Ted Bundy u soudu. Foto: Wikipedia
Ted Bundy u soudu. Foto: Wikipedia

Je to zápletka jako z filmu: krimi reportérka a spisovatelka se rozhodne napsat knihu o sérii nevysvětlitelných vražd krásných mladých žen. A v průběhu psaní zjistí, že pachatelem oněch vražd je její dobrý známý. Tento příběh je základem strhující true crime knihy Vrah po mém boku.

„Coby přispěvatelka populárních tiskovin toužící psát knihy jsem měla být vděčná za možnost sledovat z první řady obludný scénář, v němž Ted Bundy ztvárnil roli, slovy jedno z časopisů, ‚okouzlujícího vraždícího chlapce‘. Já ale vděčná nejsem. Byla bych radši, kdyby mi nikdy nevyšla jediná kniha, natož devětadvacet, a Tedovy oběti žily. Jeho zločiny mi změnily život a otevřely mi dveře ke smlouvě na první knihu, jako lidská bytost však toužím po tom, abych se mohla vrátit a vymazat jak jeho samotného, tak jeho vražedné tažení Amerikou.“

Máme tendenci vnímat vrahy jako nadpozemské zrůdy, ale co kdyby to byli naši přátelé? Jak se na ně budeme dívat, když budeme vědět o jejich strašlivých zločinech? Na tyto otázky odpovídá kniha Vrah po mém boku.

Už čtyřicet let starou klasiku žánru true crime (v USA vyšla poprvé v roce 1980) vydalo letos česky v překladu Heleny Hartlové nakladatelství Jota, které touto zásadní knihou startuje svou edici true crime. Vrah po mém boku se k tomu výborně hodí, o čemž svědčí i úspěch titulu, který nakladatelství dotiskovalo už měsíc po vydání.

Očekávané true crime tituly

Jota hodlá ve vydávání true crime titulů pokračovat a ve výhledu už má další tři tituly. Na 5. října plánuje vydání knihy Night Stalker, knižního zpracování příběhu vraha Richarda Ramireze. Příští rok by pak edice měla pokračovat titulem Columbine o případu střelby na stejnojmenné střední škole a také další knihou autorky Vraha po mém boku Anne Ruleové o Gary Ridgwayovi alias zabijákovi od Zelené řeky. Termín vydání těchto knih ještě není stanoven, ale jedna z nich by měla vyjít ještě v prvním pololetí příštího roku.

Žánr true crime v poslední době zažívá prudký rozmach i díky popularitě podcastů zaměřených na toto téma (v Česku například Opravdové zločiny, Pohřešovaná či Matematika zločinu).

Na Netflixu a dalších streamovacích platformách jsou pak jedním z nejpopulárnějších žánrů právě dokumenty o reálných zločinech, které přitahují diváky drastickými detaily aktuálních i dávno zapomenutých případů.

Vrah na krizové lince

Vrah po mém boku ale nad rámec obvyklých dokumentárních rekonstrukcí skutečných zločinů, sledování vyšetřovatelů a náhledů do myslí vrahů nabízí něco víc:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura faktu

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější