Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Postavme jaderné bloky, než ekonomika zpomalí. České firmy na tom vydělají, vyzývá Zemanův poradce Nejedlý

Zemanův klíčový muž podniká se Zemanovým ústředním sponzorem. Foto: ČTK
Zemanův klíčový muž podniká se Zemanovým ústředním sponzorem. Foto: ČTK

Zatímco vláda uvažuje o tom, že by dostavbu nových jaderných bloků odložila, klíčový prezidentův poradce pro energetiku Martin Nejedlý vyzývá, aby se začalo stavět, dokud se naší ekonomice daří. Nejedlý, který je známý svými kontakty v Rusku, pro Deník N popsal, jak by podle něj mělo Česko jadernou energetiku rozvíjet.

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) v pondělí pro agenturu Bloomberg prohlásila, že se dostavba jaderných bloků v Česku může odložit. Životnost jaderné elektrárny Dukovany, o jejímž rozšíření se uvažuje, se přitom chýlí ke konci. Podle současných plánů by měly být reaktory odstaveny v roce 2035.

Premiér Andrej Babiš ale připustil, že už jednal s ČEZ o prodloužení životnosti Dukovan o dalších deset let. Výstavbu nových bloků za stovky miliard by tak bylo možné odložit. „Otázka je, jakým způsobem se vyvine Evropa,“ řekl premiér ČTK. Řada jaderných projektů ve světě má problémy a často u nich dochází k výraznému zpoždění či překročení plánovaného rozpočtu.

Podle Martina Nejedlého, který prezidentovi radí i v oblasti energetiky, je ale nejvhodnější doba pro stavbu nových bloků nyní.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Ruský vliv v ČR

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější