Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S vládním zastropováním cen nemohou počítat miliony lidí napojených na teplárny

S pomocí nemohou počítat teplárny, které nevyužívají plyn. Příkladem je společnost Plzeňská teplárenská. FOTO: Adobe Stock
S pomocí nemohou počítat teplárny, které nevyužívají plyn. Příkladem je společnost Plzeňská teplárenská. FOTO: Adobe Stock

Vláda v pondělí ohlásila plán na zastropování cen energií. Počítá s omezením u elektřiny a plynu, ostatní typy energií ale členové kabinetu Petra Fialy nezmínili. Zjišťovali jsme, jak to bude v případě centrálního vytápění a bytových domů s vlastní kotelnou.

Vláda v srpnu při schvalování úsporného energetického tarifu zdůrazňovala, že lidé získají pomoc bez ohledu na to, jaké energie doma využívají. Slevy tak měly domácnosti získat na elektřinu, plyn nebo dodávky tepla.

Protože úsporný tarif už na pokrytí masivního zdražování energií nestačí, rozhodl se kabinet ceny od listopadu zastropovat. U elektřiny by měla být hranice na úrovni šesti korun s DPH za kilowatthodinu (kWh) a u plynu tři koruny za jednu kWh.

Jde o ceny za samotné energie, ke kterým se na fakturách zákazníků připočítávají další poplatky, například za udržování infrastruktury. Vláda o zastropování informovala v pondělí večer. V jejím vyjádření ale chybí zmínka o regulaci cen tepla nebo řešení situace obyvatel bytových domů s vlastní kotelnou.

Ty se typicky spoléhají na dodávky elektřiny nebo plynu. Vláda tedy předpokládá, že když se strop uplatní na tyto dvě energie, k regulované ceně se tím dostanou i obyvatelé takových domů. „Ano, bytové domy jsou pod stropem,“ potvrdil Deníku N Jakub Kajzler, jeden z hlavních ekonomických poradců premiéra Fialy, který se na vytvoření modelu zastropování cen energií podílel.

V případě zastropování cen tepla je to ale podle Kajzlera složitější. S regulovanou cenou mohou počítat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější