Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sankce neškodí, Rusko má nejhorší za sebou, budoucnost je nadějná… Putinovy výmysly mohou být i ničivá zbraň

Na letošní Východní fórum, kam za Putinem ještě před pár lety jezdily nejen byznysové, ale i politické špičky asijských zemí, letos nikdo opravdu významný nedorazil. Foto: kremlin.ru
Na letošní Východní fórum, kam za Putinem ještě před pár lety jezdily nejen byznysové, ale i politické špičky asijských zemí, letos nikdo opravdu významný nedorazil. Foto: kremlin.ru

Komentář Michaela Romancova: Způsob vyprávění, ve kterém se popis a výklad událostí nebo skutečnosti podřizuje určitému záměru, tzv. narativ, byl vždy mimořádně důležitou součástí politického života každé země. V případě, že země čelí krizi, nebo je dokonce ve válce, je to ještě důležitější. Česko v tomto ohledu není výjimkou, a kdyby nic jiného, tak to jednoznačně naznačila nedávná demonstrace na Václavském náměstí. V době, kdy v Evropě opět zuří válka, čeká nás přinejmenším velmi komplikovaná zima a kdo ví jak dlouhá hospodářská krize, se narativy, které se budou v českém prostředí střetávat, mohou snadno stát mimořádně ničivou zbraní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dříve než se dostaneme k současnosti, dovolte mi jednu – doufejme že ilustrativní – odbočku do ne zase až tak vzdálené minulosti. Dvanáct dní poté, co jsme se v březnu 1999 stali členem NATO, bombardovala letadla členů Aliance strategické cíle v tehdejší Svazové republice Jugoslávie. Připomeňme, že k tomu bylo třeba souhlasu všech členských zemí, Česko tedy nevyjímaje.

Prezident Václav Havel v reakci na velice oblíbenou (a dodnes používanou) tezi, že NATO používá sílu vždy jen tehdy a tam, kde jsou nějaká ropná pole, tehdy prohlásil, že v tomto případě sledovalo použití síly humanitární cíle. Rázem se z něj stal „humanitární bombarďák“ a v očích mnohých našich spoluobčanů spoluviník tehdejšího dění.

Miloš Zeman, jenž byl tehdy premiérem, se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Rusko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější