Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zvyšme úrokové sazby rychle a rázně! Nebo ne?

Potraviny jsou jednou z nejrychleji zdražujících položek nákupního koše. FOTO: ČTK
Potraviny jsou jednou z nejrychleji zdražujících položek nákupního koše. FOTO: ČTK

Inflace roste a s ní i obavy a nervozita spotřebitelů a podniků. Všechny oči se upírají na centrální banky: přiměřená stabilita cen je základní, i když ne jedinou náplní jejich práce. Centrální banky dnes již netvrdí, že inflace je dočasný fenomén. Proti růstu cen nasadily tradiční munici: zvyšování úrokových sazeb. Některé to dělají svižně (v USA), jiné až s náboženským zápalem (v Česku a Maďarsku), další naopak váhavě a s neskrývanou neochotou (v eurozóně).

Lidské myšlení funguje na základě mentálních zkratek. Když máme nějaký problém, z nabízených řešení si vybíráme ta, která se nám zdají rychlá a snadno uchopitelná. Takovým typem řešení je také zvýšení úrokových sazeb.

Jsou vyšší úrokové sazby zázračným lékem na inflaci? Bohužel to není tak jednoduché. Důkazy o omezeném vlivu úrokových sazeb na inflaci poháněnou zvenčí máme před očima.

Maďarská národní banka hrdinně zvýšila základní úrokovou sazbu na 11,75 procenta, což je nejvíce v Evropské unii. Inflace si toho vůbec nevšimla a vzrostla na 13,7 procenta. Velmi podobný příběh se odehrál i v Česku. Národní banka zvýšila úrokovou sazbu na sedm procent. To ale nezabránilo tomu, aby inflace vystoupala na 17,5 %.

Evropská centrální banka po dlouhém váhání zvýšila v červenci letošního roku úrokovou sazbu z nuly na půl procenta. Inflace v eurozóně dosáhla pouze 8,9 %.

Platí snad perverzní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Inflace

Ekonomika, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější