Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tady budou vládnout ženy. Reportáž z místa, kde chlapi kandidovat zapomněli

Na první pohled nic nenaznačuje, že jsou Počepice politickou raritou. Foto: Karolína Klinková
Na první pohled nic nenaznačuje, že jsou Počepice politickou raritou. Foto: Karolína Klinková

Počepice, nenápadná vesnice ležící na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje, jsou jednou ze čtyř obcí v České republice, kde letos do komunálních voleb kandidují jen ženy. Jak nápad čistě ženské kandidátky vznikl? Proč žádný muž kandidovat nechtěl? A co na to všechno říkají obyvatelé a obyvatelky obce?

Ulice Počepic jsou v brzké odpoledne uprostřed pracovního týdne klidné. Po náměstí se prochází jen dvojice mladých dívek, které bez zaváhání pozdraví i člověka, jehož nikdy předtím v obci neviděly. Začátkem podzimu na vylidněných zahrádkách rodinných domů dozrávají poslední rajčata i baculaté oranžové dýně. Když z náměstí seběhnete dolů z kopečka, ocitnete se u rybníka. A klidnou vesnickou atmosféru to už jen podtrhne: do uší se vám z nedalekého hřbitova najednou donesou melancholické tóny dechovky.

V obci Počepice na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje snadno získáte pocit, že jste se dostali do jakéhosi milého českého filmu: jeden kostel, jedna restaurace, obecní úřad a škola. Počet obyvatel: 543.

Na první pohled nic nenaznačuje, že jde o obec, kterou lze označit za politickou raritu. Zajímavost se však skrývá v datech Českého statistického úřadu.

Počepice – a s nimi už jen další tři obce v celé České republice – letos postihla odchylka: mužů, kteří se v blížících komunálních volbách budou ucházet o místa v obecním zastupitelstvu, je přesně nula. Jsou to jedině ženy, kdo prokázal zájem reprezentovat občany, a jsou to jedině ženy, kdo kandidátní listinu nakonec i skutečně sestavil. Už dnes je tak jasné také toto:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Reportáž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější