Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jean-Luc Godard u konce s dechem: Smrt režiséra, který inspiroval i Čechy

Francouzský režisér Jean Luc Godard. Foto: ČTK, CP
Francouzský režisér Jean Luc Godard. Foto: ČTK, CP

V 91 letech zemřela legenda francouzské kinematografie a jedna z klíčových osobností francouzské nové vlny, režisér Jean-Luc Godard. Proč byl považován za jednoho z nejvlivnějších filmových tvůrců 20. století?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V očích širší veřejnosti vešel Godard ve známost především jako režisér, který stál u počátků kariéry herecké legendy Jean-Paul Belmonda. Ten se v Godardově pravděpodobně nejslavnějším snímku U konce s dechem v roce 1960 objevil jako sedmadvacetiletý mladíček, slavná je i jeho role o pět let později v taktéž Godardově Bláznivém Petříčkovi. Nejsou to první Belmondovy role, ale v počátku jeho kariéry rozhodně role nejikoničtější.

U konce s dechem byl zároveň Godardův celovečerní debut. Krom Belmonda tu zazářila i Jean Sebergová a film plný mladické energie a drzosti, v němž se Sebergová po Belmondově boku vydává na divokou jízdu ulicemi Paříže, se stal legendou, která pomáhala ustavit styl mladé kinematografie.

Ten se právě v 60. letech začal šířit Evropou (a dospěl až do tehdejšího Československa, kde se zhmotnil ve filmech české nové vlny). Godard, vrstevník Formana, Passera či Papouška a dalších českých režisérských legend, tak svým vzorem dokázal inspirovat a proměnit do té doby poněkud zkostnatělou filmovou řeč v živý, autentický obraz skutečnosti, jaký byl do té doby na filmovém plátně spíš výjimkou.

Když sledujeme okouzlujícího Belmonda ve filmu,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Nekrolog

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější