Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přísné tresty nefungují, legální prodej marihuany přinese miliardy, říká protidrogový koordinátor

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil věří, že k legalizaci marihuany v Česku nastal pravý čas. Foto: archiv Jindřicha Vobořila
Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil věří, že k legalizaci marihuany v Česku nastal pravý čas. Foto: archiv Jindřicha Vobořila

Lidé v Česku by si mohli již brzy legálně koupit marihuanu. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil chce do konce roku připravit zákon, který by zavedl regulovaný trh s konopím. Ti, kdo by jej chtěli pěstovat, by museli získat licenci a podléhali by kontrolám. Uživatelé by si mohli konopí podobně jako v Nizozemsku koupit v certifikovaných obchodech. „Moje ambice je, aby byl zákon účinný nejpozději od ledna 2024,“ říká Vobořil.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Proč si protidrogový koordinátor vzal vytvoření regulovaného trhu s konopím na starost.
  • Jakou pro to má politickou podporu.
  • Jak by měla úprava vypadat.
  • Jak chce Jindřich Vobořil zabránit tomu, aby na konopí vznikaly závislosti, například u dětí.
  • Proč si nemyslí, že by přísné tresty pomohly.

Chystáte se zavést kontrolovaný trh s konopím, aby se lidé legálně dostali k marihuaně pro rekreační účely. Jak je možné, že s tím přichází zrovna protidrogový koordinátor?

Důvodů je víc, ale když to zjednoduším, tak když zavedeme regulovaný trh s kontrolou a prevencí, benefity se zdají být lepší než negativní dopady plné prohibice.

Už nyní je trh s konopím etablovaný a setrvale roste. Akorát je nelegální. Konopí je všude dostupné, každý středoškolák i deváťák vám řekne, že když bude chtít, bez problému si ho sežene.

Léta jsem pracoval se závislými, někteří mi umřeli před očima, takže jsem spíš abstinenčně naladěný. Ale od roku 2010, kdy jsem začal dělat národního koordinátora, jsem se seznamoval s motivy a důvody, proč se v Česku situace okolo konopí drží takto. Dnes jsem přesvědčený, že preventivní dopad, který slibovala prohibice, není reálný.

Jak to myslíte?

Mezinárodní drogová politika stojí na úvaze, že když se sníží nabídka, bude se snižovat poptávka. Ale čísla ukazují, že nárůst a pokles poptávky ovlivňují tisíce jiných faktorů.

Třeba v Nizozemsku, kde mají regulovaný trh s konopím už několik desetiletí, „hulí“ oproti Česku, ale třeba i Francii, jen třetina šestnáctiletých. A Francie je v Evropě jeden z nejpřísnějších států. Přestože jsme na rozdíl od ní už před dlouhou dobou dekriminalizovali držení malého množství pro vlastní potřebu, máme stejné výsledky.

Pokud chceme dělat účinnou kontrolu, prohibice má jen jeden nástroj:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější