Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsou hry, ze kterých účastníci bez pomoci neuniknou, zjistili hasiči. Někteří provozovatelé je před kontrolou radši zavřeli

Odemykací tlačítko uvnitř únikové místnosti. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Odemykací tlačítko uvnitř únikové místnosti. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Hasiči se v reakci na lednovou tragédii v polském městě Koszalinu, kde během únikové hry uhořelo pět dívek, zaměřili na kontroly podobných českých místností. Zatím prověřili zhruba polovinu všech provozovatelů, do konce května chtějí stihnout i ty zbylé.

Amelii, Karolinu, Malgorzatu, Viktorii a Julii zabil oxid uhelnatý. Oslava narozenin jedné z dívek skončila tragédií, když v únikové místnosti, kam se vydaly slavit, začalo hořet. Polské úřady v reakci na smrt dívek ihned začaly s kontrolou únikových areálů. Během dvou dní prověřily 180 místností a zavřely 13 areálů.

Čeští hasiči je v kontrolách následují. Průběžné výsledky prohlídek ve všech krajích ukazují, že české únikové hry jsou spíš bezpečné. Hasiči jich zatím prověřili zhruba polovinu. Nejčastěji udělovali pokuty za drobné nedostatky, třeba když provozovatelé nebyli schopní předložit potřebné doklady a neprováděli preventivní požární prohlídky.

U několika her byly problémy závažnější. Hasičům vadilo, že se hráči nemohli z místností dostat sami, bez cizí pomoci. „Hráči se musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější