Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Usvědčeni vlastními slovy: Jak vláda v krizi zaspala a kategorická ne měnila na ano

Sliby vládní pomoci se dlouho točily kolem úsporného tarifu. Ten se připravoval měsíce, pak ale přišlo další zvýšení cen elektřiny. Foto: Evropská rada
Sliby vládní pomoci se dlouho točily kolem úsporného tarifu. Ten se připravoval měsíce, pak ale přišlo další zvýšení cen elektřiny. Foto: Evropská rada

Bezprecedentní zdražování výrazně posunulo názory představitelů vládní koalice na to, jak by se měla řešit energetická krize. Postoje se měnily někdy v řádu měsíců, jindy několika týdnů. Deník N zmapoval vývoj rok trvající energetické krize.

Květen 2019

21. 5. „Chápu, že levice chce zdanit všechno, co se hýbe. Respektuji to, že ministryně Maláčová je vášnivá socialistka, ale navrhovat sektorovou daň je velká chyba. Vždyť máme data ze zemí, kde byly zavedeny. Nefungovalo to,“ řekl v reakci na úvahy sociální demokracie o zavedení bankovní daně předseda ODS Petr Fiala.

Září 2021

3. 9. Ceny plynu na trzích začínají významně růst kvůli zvýšené poptávce po pandemii i kvůli omezenému dovozu ze strany ruského státního podniku Gazprom. Megawatthodina plynu s dodáním v prosinci 2022 se v ten den na nizozemské burze TTF prodávala za více než 30 eur. Dlouhodobě se přitom tento objem prodával zhruba za 15 eur, cena tak vystoupala na dvojnásobek.

9. 9. Cena elektřiny na pražské burze poprvé překročila hranici 100 korun za MWh. Předtím se dlouhodobě pohybovala zhruba na třetině.

14. 9. Řecká vláda oznámila pomoc s účty za energie pro většinu domácností a malé firmy.

30. 9. Francouzská vláda ohlásila spuštění takzvaného tarifního štítu. Na konci roku zavedla zastropování růstu průměrné regulované ceny elektřiny na čtyři procenta vůči hodnotě ze srpna 2021 a zmrazení regulované ceny plynu na úrovni z října 2021.

Říjen 2021

2. 10. Belgický ministr pro energetiku oznámil prodloužení sociálního energetického tarifu, který v zemi platil už od covidové pandemie pro příjmově nejohroženější skupiny. Od ledna se pak tarif rozšířil na 880 tisíc tamních domácností, tedy šestnáct procent z celkového počtu.

4. 10. Rumunský ministr pro energetiku informoval o programu kompenzací účtů za elektřinu a plyn, který od listopadu do května dalšího roku pokryje 85 procent tamní populace. Prostředky pro tyto kompenzace měl stát získat z mimořádné daně na výrobce elektřiny.

6. 10. Mnoho českých dodavatelů začalo domácnostem ukončovat smlouvy a nabízet jim tarify s aktuálními tržními cenami. Kvůli tomu dodavatele začal prošetřovat Energetický regulační úřad.

11. 10. Největší uskupení alternativních dodavatelů energií Bohemia Energy ve svém PR textu uveřejněném na portálu Novinky argumentovalo, že sázka na tržní ceny se stále vyplatí.

„Aktuální ceny jsou skutečně extrémní, a tudíž musí zákonitě zase klesnout. Nejsilnějším argumentem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější