Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co vládě (ne)přinesou nadcházející komunální a senátní volby?

O Senát se koalice v nadcházejících volbách bát nemusí. I když… Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
O Senát se koalice v nadcházejících volbách bát nemusí. I když… Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Petra Justa: Různé volby probíhající v mezidobí mezi těmi sněmovními mívají zpravidla jako jeden ze svých atributů schopnost poskytovat vládě zpětnou vazbu. Opozice často nazývá volby konané uprostřed funkčního období vlády „referendem o vládě“, ostatně to už zaznělo od obou sněmovních opozičních stran ANO 2011 a SPD i v souvislosti s nadcházejícími komunálními a senátními volbami. Legitimita vlády je sice přímo závislá pouze na výsledku voleb do Poslanecké sněmovny, dopad ostatních voleb ale není radno podceňovat.

I volby druhého řádu, jak se takovým volbám odborně říká, mohou mít na soudržnost, stabilitu a funkčnost vlády nepřímý vliv, který nemusí být marginální. Úspěch či neúspěch v těchto volbách mohou mít dopad na vnitrostranické pozice lídrů jednotlivých stran, což se rovněž může odrazit v jejich postavení ve vládě.

Bylo tomu tak vždy v minulosti a není důvod si myslet, že tomu bude letos či v dalších letech jinak. Z tohoto pohledu bude letos na podzim vládu nejvíce zajímat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější