Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: Drakeova rovnice, jejíž tvůrce v těchto dnech zemřel, vyvolala zájem o mimozemské civilizace. Kromě toho se dočtete hodně o Brně

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet vás zavede za elektronovými mikroskopy a nerůstem do Brna, připomene životní dráhu astronoma Franka Drakea a odhalí, že laboratorním myším není lhostejné pohlaví výzkumníků.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hlavní vědeckou a technickou událostí uplynulých dnů jsou dva neúspěšné pokusy o start mise Artemis. Jak velký skluz teď hrozí celému měsíčnímu programu, to nikdo neví. NASA doufá, že se o další start pokusí ještě v září, jisté to ale není. Všechno záleží na tom, zda se podaří zkrotit únik vodíku z palivových nádrží.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Vybavte si nějakou osobní vzpomínku. Vidíte se v ní zvenčí, nebo zevnitř? Ve třetí osobě, anebo v první? Podle jedné psychologické teorie ty dva pohledy reprezentují dvě různé složky naší osobnosti.
  • Slepice prý mají dost dinosauřích genů na to, aby se daly geneticky modifikovat do čehosi podobného dinosaurovi. (Jsem z venkova a ti ptáci mi vždycky byli podezřelí!)
  • Víte, kolik měří strany papíru A4? Ano, správně, 210 × 297 mm. A víte také, proč právě tolik a čím jsou ta čísla výjimečná?
  • BioNTech podle očekávání odmítá obvinění, že při vývoji vakcíny Comirnaty porušil patentová práva společnosti Moderna. (Více jsme o tom psali před dvěma týdny.)
  • Někde po světě chodí člověk, který se vám velice podobá. Není to váš příbuzný, ale shodou okolností jste si navzájem nejspíš velmi podobní i geneticky. Podoba vzhledu je silným faktorem nasvědčujícím podobě DNA. (Což koneckonců zní naprosto logicky.)
  • Nová technologie 3D tisku předmětů ze dřeva: „inkoustem“, jehož hlavní složkou jsou piliny, se tisknou proužky o různé vlhkosti. Když vysychají, kroutí se do zamýšleného tvaru.
  • Policie odložila případ muže, který v Praze natáčel na mobil ženy pod sukní. Kamerových záznamů je dost, ale nepodařilo se ho z nich identifikovat. (Berme to jako důležitý příspěvek do diskusí, jak velkou ztrátu soukromí představují bezpečnostní kamery, jak účinné jsou algoritmy rozpoznávání obličejů a jak jejich zavádění přispívá či nepřispívá k ochraně před kriminalitou.)
  • Kanadský vědecký tým dokázal výrazně zlepšit metodu orálního podání inzulinu. Pro diabetiky se tak otvírá naděje, že by namísto injekcí mohli brát tablety. Prozatím platí, že polknutý inzulin se z větší části rozloží v žaludku a nedostane se do jater, kde je ho zapotřebí. Nové tablety se nepolykají, ale nechávají pomalu rozpouštět v ústech.
  • Tým z univerzity v australském Melbourne vyvinul prototyp zařízení, které dovede vyrábět vodík ze vzduchu jen za použití sluneční či větrné energie a je použitelné i v minimální vzdušné vlhkosti.
  • Zařízení MOXIE umístěné na marsovském vozítku Perseverance dokázalo během sedmi hodin provozu vyrobit z místních surovin kyslík v množství, které by astronautovi postačilo na sto minut dýchání. Je to nadějný důkaz, že jde o schůdnou myšlenku – budeme-li mít na Marsu dostatek elektřiny, můžeme si tam spolehlivě vyrábět kyslík.
  • Americká vláda zvažuje omezení nebo úplný zákaz těžby kryptoměn kvůli úspoře energie a ochraně životního prostředí. Prozatím jde jen o návrh prezidentova vědeckého poradního týmu ve velmi časném stadiu projednávání.

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Magnus Carlsen, mistr světa v šachu, prohrál na turnaji v americkém St. Louis s devatenáctiletým Hansem Niemannem, který je podle dosavadních výsledků o hodně slabším hráčem. Carlsen se poté sebral a turnaj opustil. Na sociálních sítích zanechal kryptický vzkaz, který se dá číst tak, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější