Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Části Ukrajiny jsou bez proudu, Rusové zaútočili na elektrárny

Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Ruské zdroje potvrzují cílené raketové útoky na ukrajinské elektrárny. Bez energie jsou především některé okresy v Dněpropetrovské a Záporožské oblasti, ale i v Kyjevě a v severní Sumské oblasti, která hlásí 135 obcí zcela bez elektřiny.

Strategická infrastruktura byla zasažena i v Charkově, kde jsou problémy nejen s elektřinou, ale i s dodávkami vody. Podle vedení města se již pracuje na opravách.

Nejezdí také řada vlaků. Například se nyní nedá po železnici dojet do Sum, Poltavy, Ivano-Frankovska, Oděsy ani Charkova. Ukrajinská železnice ale zdůraznila, že žádný z vlaků není zrušen, dojde jen ke zpoždění.

V Poltavě po náhlém výpadku proudu začalo hořet několik trolejbusů.

Podle ukrajinských zdrojů byla zasažena mj. charkovská tepelná elektrárna, jedna z největších svého druhu v zemi. Vedení města i vojenští velitelé vyzývají občany, aby nepropadali panice. „Přesně to od nás nepřítel očekává,“ píše na sociálních sítích například pluk Azov.

Šéf Dněpropetrovské oblastní vojenské administrativy Valentin Rezničenko na sociální sítě napsal: „Rusové udeřili na energetickou infrastrukturu. Nemohou se smířit s porážkou na bitevním poli“. (Novaja gazeta)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější