Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinci odvedli pozornost, ale úspěch charkovského manévru se skrývá jinde, tvrdí analytici

Ukrajinští vojáci v Kupjansku. Fotografii zveřejnila Státní bezpečnostní služba (SBU). Foto: SBU
Ukrajinští vojáci v Kupjansku. Fotografii zveřejnila Státní bezpečnostní služba (SBU). Foto: SBU

Rusové budou muset posílit rozvrácenou morálku svých jednotek. Ukrajinci již tuší, co by mohlo následovat.

Prohlášení ukrajinské strany o ofenzivě směrem na jih bylo pastí, do které se ruská armáda chytila. Nechala své jednotky na severovýchodě bez zásob a izolované.

Taková je interpretace tzv. charkovského manévru podle prezidentova poradce Olexije Arestovyče.

Jak uvedl v pořadu Fejgin Live, nepřátelské jednotky očekávaly velkou ofenzivu na jihu, kam přeskupily své síly, a tím následně umožnily Ukrajincům provést šokující hladký nástup, který místy posunul frontu až o 70 kilometrů. Něco, co Rusům na začátku invaze trvalo týdny, zvládli oni během několika dní.

Od začátku září podle náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zálužného osvobodili v Charkovské oblasti přes tři tisíce kilometrů čtverečních. Řekl to v neděli, přesně 200 dní poté, co Vladimir Putin zahájil totální válku proti Ukrajině.

Za 72 hodin se Ukrajincům podařilo zatlačit Rusy až za řeku Oskil.

Ukrajinský trik by sám o sobě nestačil

„Byla to velká speciální dezinformační kampaň,“ řekl listu Guardian i Taras Berezovec. Bývalý poradce národní bezpečnostní rady, který je nyní mluvčím elitní jednotky Bohun, také tvrdí, že Rusové očekávali něco velkého na jihu, kam se přesunuli i se svou technikou.

Velká ofenziva se ale nakonec odehrála v Charkovské oblasti na severu země, kde ji očekávali nejméně. To způsobilo paniku a spěšný útěk.

V posledních týdnech se totiž Ukrajincům podařilo zavést úplné informační embargo na vývoj na bojišti. Prostor dostaly pouze spekulace vojenských analytiků.

Vojenský analytik Vladimír Bednář ale masivní ukrajinskou protiofenzivu interpretuje jinak než jako úspěšnou dezinformační kampaň.

„Ukrajinská strana využila

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější