Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ústupem utrpělo ruské sebevědomí. Někteří Rusové Putinovi spílají, jiní se za něj modlí

Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru v září 2022. Foto: Kreml, kremlin.ru
Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru v září 2022. Foto: Kreml, kremlin.ru

Analýza: Rusové sice ještě nevstali z divanů, ale mnozí vypnuli televizi. Zjistili, že atomová velmoc neobsadila nejen Kyjev, Hostomel ani Oděsu, ale teď ustupuje i z oblastí, kde už ve školách visel nad tabulí Putin. Teď někteří volají dokonce po tom, aby visel někde jinde.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zastupitelé místních parlamentů v 18 moskevských a petrohradských okruzích se přestali bát. „My, ruští místní poslanci, se domníváme, že kroky prezidenta V. V. Putina škodí budoucnosti Ruska. Požadujeme jeho odstoupení z funkce prezidenta RF,“ stojí ve veřejné výzvě.

Předtím ještě tvrdší požadavky vyslovili poslanci Lomonosovské moskevské čtvrti a petrohradského Smolninského obvodu.

Do Kremlu zcela jistě tato zvěst dolehla. Nikdo ji ale zatím nekomentoval. Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov pouze dnes veřejnost ujistil, že „speciální operace“ (ruské označení pro válku) „bude probíhat do té doby, dokud veškerých původně vytyčených cílů nebude dosaženo“.

Když se novináři mluvčího zeptali na smysl „přeskupování“ ruských vojsk v Charkovské oblasti, jak je jejich ústup označován, odpověděl, že prezident je o všech krocích ruské armády informován.

O tom přitom v ruské veřejnosti panují pochybnosti. Objevují se tací, kterým je divné, proč válku nelze nazývat válkou a proč se ústupu říká přeskupování. A proč se ani Kreml, ani ministerstvo obrany Ruska nevyjádřilo k největší potupě ruské armády (vedle ústupu od Kyjeva) od začátku války 24. února.

Text petice s požadavkem, aby prezident Putin odstoupil z funkce, už koluje po sociálních sítích. Zdroj: kseniathorstrom, Twitter

Když se poláme kolečko, nevěstí to nic dobrého

Ruská společnost se k neúspěchu své armády, která u ní patří k nejuctívanějším institucím už po mnoho desetiletí, v ukrajinské Charkovské oblasti postavila různě. Jedna věc ale rozčílila i mnohé podporovatele Putinova režimu –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější