Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsem rozhazovačná soudružka, pracuju pro lidi. Kompromis s rodičovským příspěvkem navrhl Hamáček, říká Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Z jedné strany čelí tlaku rozzlobených rodičů na to, aby splnila svůj slib zvýšit rodičovský příspěvek všem. Z druhé koaličnímu partnerovi, který tlačí na úspory a má své vlastní plány výdajů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v rozhovoru pro Deník N mluví o tom, kde hledá osm miliard pro rodiče, jestli ČSSD potřebuje kvóty pro ženy a jak vypadají vztahy v koalici.

Aktuálně hledáte zhruba osm miliard na navýšení rodičovského příspěvku pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let, jak jste původně slibovala. Jak to s tím vypadá?

Dlouhodobě říkáme, že se budeme muset podívat na otázku příjmů. Jako nejlepší cestu teď navrhujeme zdanění aktiv bank. Liší se to podle jednotlivých parametrů, ale podle našich propočtů by to přineslo 11 miliard. Můžeme si vybrat, jestli chceme v České republice podporovat banky, nebo děti.

Sama říkáte, že je to návrh sociální demokracie. Diskutovali jste už o tom s hnutím ANO?

Nediskutovali. Řekněme, že si to nějakým způsobem vzkazujeme. Pokud tato vláda myslí podporu rodin s dětmi upřímně a vážně, tak navrhujeme, abychom šli touto cestou, ať můžeme rodičovský příspěvek navýšit spravedlivě.

Na Facebooku jste napsala: „Potřebujeme osm miliard. Teď zjišťujeme, kde můžeme v našich resortech ušetřit.“ Hledáte jen v resortech ČSSD?

Ne, ve všech resortech. Když minulý rok menšinová vláda premiéra Andreje Babiše zaváděla slevy v dopravě, tak se na ně skládaly všechny resorty. Ale úspory jsou jedna z cest. Druhou je zavedení nových příjmů do státního rozpočtu, například náš návrh na zdanění bank. Třetí cesta je revize daňových slev, jak zmínil nedávno pan prezident.

Peníze ale potřebujete najít rychle. Dohoda s hnutím ANO z koaliční rady stojí tak, že se navýší rodičovský příspěvek pro děti narozené od roku 2020. Tvrdíte, že jednání nejsou u konce, ale na změnu máte jen malý časový prostor.

Ano, je to otázka několika dalších měsíců. Myslím ale, že nejpozději do rozhodování o státním rozpočtu. To je i doba, kdy bude návrh na navýšení rodičovského příspěvku ve finiši legislativního procesu a musíme mít jasno.

Současný zmatek vznikl z toho, že jste původně slibovali, že se zvýšení bude týkat všech rodin s dětmi do čtyř let. Jak k té změně došlo?

V lednu jsme se dozvěděli, že nejsou finance. Na koaliční radě jsme měli v podstatě dohodu, že dokud nebude shoda na státním rozpočtu, pozastaví se práce na legislativě, což už se protáhlo nebezpečně dlouho, na několik měsíců. A jsem ráda, že na této koaliční radě jsme se shodli na klíčových věcech, které časově hoří.

Kdo tedy přišel s návrhem, že zvýšení rodičovského příspěvku bude platit až pro rodiny s dětmi narozenými po 1. lednu 2020?

Bylo to kompromisní řešení po velmi složité debatě.

Ale někdo ho musel navrhnout. Kdo to byl?

Percepce, jak to bylo, se liší. Bylo to složité. Říkala jsem, že nebudu říkat, jak probíhalo koaliční jednání, ale s kompromisem přišel pan

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější