Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Stroze oznámil, že skončil.“ Popisujeme, jak a proč Fiala odstřihl manžela Vildumetzové

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová a její manžel Jan Mraček. Foto: ČTK
Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová a její manžel Jan Mraček. Foto: ČTK

Odchodu významného člena ODS Jana Mračka hned z několika politických funkcí předcházela „ostrá debata“ s premiérem a šéfem strany Petrem Fialou. Jak zjistil Deník N, manžel odstoupivší místopředsedkyně Sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) se musel stáhnout nejen kvůli vazbám na lobbistu Zakaríu Nemraha, který je obviněný v kauze Dozimetr.

Styky s Nemrahem už Mračkovou Vildumetzovou stály post místopředsedkyně Sněmovny. Sama politička se opakovaně hájila tím, že obviněný podnikatel byl především přítelem jejího muže, dlouholetého funkcionáře ODS na Karlovarsku Jana Mračka. A zatímco Mračková Vildumetzová odchod z vysoké funkce oznamovala na tiskové konferenci za účasti šéfa hnutí Andreje Babiše a předsedkyně klubu Aleny Schillerové, její manžel, který už styky s aktérem kauzy Dozimetr vysvětloval policii, se z politických pozic stáhl už ve druhé polovině srpna a v tichosti.

Odešel z postu poradce na ministerstvu životního prostředí i z výkonné rady ODS. Co jej k tomu vedlo a jak to stranickým kolegům vysvětlil? Deník N zjistil, že na výkonnou radu 29. srpna už Mraček nepřišel, vystoupil tam ale Fiala, který stranickým kolegům oznámil, že Mraček

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější