Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž z východního Slovenska, kde volili Harabina a Kotlebu: Volte si v Bratislavě Čaputovou, já ženu volit nebudu

V okrese Svidník vyhrál první kolo prezidentských voleb Štefan Harabin. Foto: Andrej Bán, Denník N
V okrese Svidník vyhrál první kolo prezidentských voleb Štefan Harabin. Foto: Andrej Bán, Denník N

Reportér Denníku N procestoval velké území na severovýchodě Slovenska od Medzilaborců po Lendak. Ptal se těch, kdo v prvním kole prezidentských voleb minulou sobotu volili antisystémové kandidáty Harabina a Kotlebu, jestli a koho jiného budou volit ve druhém kole. To se koná příští sobotu 30. března.

Bodružal je víska v okresu Svidník, kterou proslavil dřevěný řeckokatolický Chrám svatého Mikuláše, zapsaný do seznamu UNESCO. Žije zde padesát oprávněných voličů.

V kontextu toho fakt, že 65 procent z nich v prvním kole volilo Štefana Harabina, nezní až tak děsivě (nebo úctyhodně, vyberte si).

Mapa: Deník N

Koho jiného než Harabina?

Najít tady v pracovní den dopoledne alespoň jednoho voliče je náročná mise. Pustý Bodružal připomíná pohlednici, nic se nehýbe. Pouze na severním konci, před bytovkou, kde mají obyvatelé na dvorku několik rozebraných škodovek, postává za kovanou bránou rodinného domu starší muž. Na cizince s bratislavskou „espézetkou“ pohlíží nedůvěřivě. Pes zuřivě štěká, pochopitelně.

„Starosta? Ten odešel do lesní chaty něco dělat, nevím co,“ přiběhne jeho manželka a ukáže na lesní cestu. Oba jsou jako členové okrskových volebních komisí dobře informovaní. O všem. Muž, který se nepředstaví, o něco víc. Má praxi. Pochlubí se, že před rokem 1989 pracoval v SNB. Pro mladší: za socialismu byl policistou.

„Proč Harabin? A koho jiného z těch čtyř jsme měli volit?“ pokládá si sám ten typ otázek, které jsou s ohledem na zlost, jakou obsahují, zároveň odpověďmi. Těmi čtyřmi myslí kromě soudce Nejvyššího soudu Štefana Harabina Zuzanu Čaputovou, Maroše Šefčoviče a Mariana Kotlebu. Zbylí kandidáti mu nestojí za zmínku. A ti tři (kromě Harabina) taky nestojí za nic. Podle něj jsou „odpad“.

„Harabin nebude s jednou ani druhou stranou, má své trápení. Dal jsem mu svůj hlas. Čaputová bude škodit, stejně jako Kiska doposud. S Kotlebou se nikam nedostanete. A na Šefčoviče se vys**li za to, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější