Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prodloužit vánoční volno, snížit vytápění? Školy řeší, jak se vypořádat s drahými energiemi

Školy zatím nemají jasno, kolik budou příští rok platit za energie. Některé zvažují využít ředitelské volno. Foto: Vladimír Pryček, ČTK
Školy zatím nemají jasno, kolik budou příští rok platit za energie. Některé zvažují využít ředitelské volno. Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Některé školy zatím stále netuší, kolik budou v příštím roce platit za energie. Kvůli výrazně vyšším cenám elektřiny či plynu oproti minulým letům zvažují, jak mohou za drahé energie uspořit. Například prodloužení prázdnin se ale většina Deníkem N oslovených škol zatím brání.

„Nejistota je obrovská. Máme od obce příslib, že školy budou mít energie vždycky, protože jejich provoz je na prvním místě. Jsou ale zároveň volby, takže vůbec není jisté, zda budeme na podzim mluvit se stejným starostou,“ popisuje Milan Chalupník, ředitel Základní školy Seč v Pardubickém kraji.

Prodlužovat dětem zimní prázdniny kolem vánočních svátků ale ředitel Chalupník kvůli drahým energiím rozhodně nechce. „Nebylo by dobré, aby na současnou situaci doplácely děti,“ říká. Zároveň se však připravuje na to, že náklady budou letos enormní.

Minulý srpen zaplatila jeho škola za elektřinu 6500 korun. Vyúčtování elektřiny za letošní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější