Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinská armáda se probíjí k městům, která jsou klíčem k Putinovu snu o Donbasu

Ukrajinská armáda postupuje vpřed v blízkosti Charkova i Chersonu. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny
Ukrajinská armáda postupuje vpřed v blízkosti Charkova i Chersonu. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny

Velikost území, kterou ukrajinská armáda osvobodila v ofenzivě jihovýchodně od Charkova, činí tisíc kilometrů čtverečních, a protože to je informace ze čtvrtečního večera, může to už být i víc. Ukrajinci se podle všeho přiblížili dvěma městům, jejichž osvobození může být vážnou ranou pro ruský cíl ovládnout celý Donbas.

Vzpomínáte? Bylo 25. března, ruská invaze na Ukrajinu se po měsíci zadrhla a generál Sergej Ruckoj, šéf hlavní operační správy ruského generálního štábu, vysvětloval: „První fáze vojenské operace je převážně u konce, zaměříme se na osvobození celého Donbasu, to je hlavní cíl; bojový potenciál ukrajinské armády byl podstatně snížen.“

V překladu to znamenalo, že Rusko při pokusu bleskově dobýt Ukrajinu utrpělo tak těžké ztráty, že se rozhodlo tvářit, že ho vždy zajímal jen Donbas, na který si v té době věřilo.

Jenže i tento skromnější cíl současná ukrajinská protiofenziva ohrožuje. Kdyby ukrajinská armáda byla slabá, těžko by těch tisíc čtverečních kilometrů, o nichž mluvil prezident Volodymyr Zelenskyj, získala zpět.

Tento spustitelný záznam rozsahu ukrajinského útoku patří podle dostupných informací mezi poměrně přesné. Situace na bojišti se ale poměrně rychle vyvíjí, a může tak brzy zastarat.

Nejčastěji se nyní mluví o tom, že hlavním cílem ukrajinských jednotek je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější