Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřela Alžběta II. Konec jedné éry v textech Deníku N

Přinášíme přehled textů, které se věnují posledním událostem v britské královské rodině.

Ve věku 96 let včera odpoledne na skotském zámku Balmoral zemřela královna Alžběta II., nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách. Na její vládu a stabilitu i modernizaci, kterou Británii přinesla, vzpomíná celý svět.

God saved the Queen. Zemřela Alžběta II., nejdéle vládnoucí monarcha britské historie

Britská královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let. Narodila se jako princezna, která panovnicí být neměla, stal se z ní ale nejdéle sloužící britský monarcha. Deník N přináší profil ženy, jež dokázala modernizovat královskou rodinu a vést zemi krizemi.

„Symbol statečnosti, oddanosti a lidství.“ Čeští politici o zesnulé královně

Hluboký zármutek nad úmrtím královny Alžběty II. vyjadřují nejvyšší čeští ústavní činitelé a další politici. Britská panovnice se setkala se všemi třemi porevolučními prezidenty. V Buckinghamském paláci před pěti lety přijala i Miloše Zemana.

„Nejvyšší hofmistr nad hrobem zlomí bílou hůl.“ Jindřich Forejt popisuje, co následuje po skonu Alžběty II.

Británie se nyní začne chystat na poslední rozloučení i smuteční procesí, které proběhne za doprovodu několika tisíc vojáků. Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt popisuje, že samotná korunovace se může odehrát až s odstupem času.

S Alžbětou II. Nezlomnou se loučila i duha. Královna byla „legendární skálou moderní Británie“

Úderem půl sedmé večerní spustili vlajku na Buckinghamském paláci na půl žerdi. Stovky lidí se shromáždily před branami paláce. A pod vrtulníkem, který jim kroužil nad hlavami, se někteří rozplakali. Žalem nad ztrátou Alžběty II. „Nezlomné“. K jejich žalu už se připojuje i svět.

Bůh ochraňuj krále. Kdo je Karel III., nový vládce truchlící Británie

V čele Spojeného království Velké Británie a Severního Irska stanul princ Charles, nyní už král Karel III. Jako 73letý je nejstarším monarchou, který na ostrovech nastupuje.

„Byla královnou nás všech, bude těžké o ní mluvit v minulém čase,“ říká odbornice na královskou rodinu

Většina lidí na této planetě nezná svět, v němž by Spojené království mělo na trůnu někoho jiného než královnu Alžbětu II. Proto její odchod rozesmutnil i mnohé z těch, kteří ji nikdy osobně nepoznali, vysvětluje expertka na královskou rodinu Irena Cápová, zástupkyně šéfredaktora Forbes a autorka sloupku Forbes Royal.

S rodiči i Churchillem, s Ceaușescem i Dianou, s Havlem i Zemanem. Život Alžběty II. ve fotografiích

Setkala se s Havlem, Klausem i Zemanem, sloužila ve válce, její život spolutvořil světové dějiny. Británie se loučí s královnou Alžbetou II., která vládla Spojenému království nejdéle ze všech panovníků země. Připomeňte si její život nejen na královském trůně ve fotografiích.

Mimořádné Studio N: Zemřela královna

Studio N se v mimořádné epizodě spojilo s korespondentem ve Velké Británii Ivanem Kytkou.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Británie

Královna Alžběta II.

Nekrolog

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější