Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nejvyšší hofmistr nad hrobem zlomí bílou hůl.“ Jindřich Forejt popisuje, co následuje po skonu Alžběty II.

Královna Alžběta II. se synem princem Charlesem a jeho manželkou vévodkyní Camillou. Foto: Buckinghamský palác
Královna Alžběta II. se synem princem Charlesem a jeho manželkou vévodkyní Camillou. Foto: Buckinghamský palác

Alžběta II. zemřela a britským králem se automaticky stal její syn Charles. Británie se nyní začne chystat na poslední rozloučení i smuteční procesí, které proběhne za doprovodu několika tisíc vojáků. Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt v rozhovoru pro Deník N popisuje, že samotná korunovace se může odehrát až s odstupem času, na postavení krále vliv nemá. „Korunovace je pouze symbolické duchovní stvrzení vyvolenosti panovníka Bohem,“ vysvětluje. Popisuje také, jaký dojem na něj královna udělala při osobním setkání.

Zemřela královna Alžběta II. Co bude nyní následovat?

To se děje stále stejným mechanismem. Monarchie je stroj, který jede po staletí, možná tiše, ale s jistotou. Ve chvíli, kdy Její Veličenstvo opustilo tento svět, stal se automaticky králem její nejstarší syn princ Charles.

Pod jakým jménem bude vládnout, je rozhodnutí, které musí učinit sám. Je to jen jeho volba. Následníkem trůnu se automaticky stal nejstarší syn, tedy princ William.

Král si tedy může jméno zvolit?

Může si ponechat to své, jako si ho ponechala jeho matka, nebo si zvolí jiné – jako například jeho dědeček. Ten se jmenoval Albert a nastoupil jako Jiří VI.

U Charlese se spekulovalo, že si možná zvolí jméno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Královna Alžběta II.

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější