Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak podpořit ženská práva v Polsku? Přijďte na výjimečný mezinárodní festival o reprodukčních právech Fragile Like a Bomb!

Foto: Fragile Like a Bomb
Foto: Fragile Like a Bomb

Už 17. září se v pražských Kasárnách Karlín a prostoru Bike Jesus koná jediný mezinárodní festival věnovaný reprodukčním právům v Evropě. Jeho cílem je získat prostředky na pomoc ženám z Polska, které jsou nuceny jezdit do Česka na potrat, a také posílit komunitu, jíž nejsou ženská práva lhostejná.

V Polsku už roky dochází k omezování práva žen rozhodovat o svém těle, zdraví a životě, stejně jako k omezování přístupu k bezpečné a legální interrupci.

Česká Ciocia Czesia vznikla právě v reakci na zpřísnění potratové legislativy. Už dva roky poskytuje podporu ženám, které přijíždějí do Česka kvůli přerušení nechtěného těhotenství. „Od zahájení činnosti se na náš kolektiv obrátilo už více než 1500 žen. Některé z nich byly v obtížné finanční situaci a nemohly si dovolit zaplatit 13 až 30 000 korun, na které zákrok přijde,“ říká Jolanta Nowaczyk, jedna z organizátorek festivalu. „Celá částka, která se během festivalu vybere, bude použita na pomoc těmto ženám,“ dodává.

Mala Herba. Foto: Fragile Like a Bomb

PROGRAM

Festival otevře panelová debata (anglicky) moderovaná Valerií Kim, jejímiž hostkami budou: Andrada Cilibiu z rumunského Centrul FILIA, Lilia Khousnoutdinova z nadace Propolis33, Silvie Lauder z týdeníku Respekt a Zdenka ze slovenské iniciativy Nebudeme ticho.

Po debatě proběhnou dva workshopy. Jeden povedou instruktorky Moderní sebeobrany (anglicky), druhý lektorky organizace Konsent (česky). Na závěr denní části festivalu je naplánovaný koncert složený z energických live setů dvou nadaných umělkyň Mala Herby (PL) a Josefiny Dusk (CZ). Během akce bude možné zakoupit oficiální festivalový merch a zúčastnit se tomboly o hodnotné ceny partnerů festivalu. O catering se postará aktivistický kolektiv Food Not Bombs.

Josefina Dusk. Foto: Fragile Like a Bomb

Později večer se program přesune do nedalekého prostoru Bike Jesus, kde proběhne oficiální afterparty. Její program má na starosti partner festivalu kolektiv Bukolika. Vystoupí mimo jiné Avtomat (PL), Mother Criminal (CZ) a HrrHrrrrHrrr (CZ).

Festival i kolektiv Ciocia Czesia je možné podpořit také virtuálně libovolnou částkou v online sbírce.

Lístky najdete na portálu GoOut.cz.

Avtomat. Foto: Fragile Like a Bomb

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Kultura, Mediální spolupráce

V tomto okamžiku nejčtenější