Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyšší rodičovský příspěvek? Tisíce rodin uvěřily slibům, teď jsou bez peněz a chystají demonstraci

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Zpráva, že na vyšší rodičovský příspěvek dosáhnou jen rodiče dětí narozených od 1. ledna 2020, naštvala tisíce lidí, kteří jej čerpají už nyní. Některé rodiny si – s vidinou o 80 000 Kč vyššího státního příspěvku v budoucnu – prodloužily délku čerpání, což jim výrazně snížilo současné příjmy.

„Když jsem se dozvěděla, že se má rodičovský příspěvek od ledna 2020 zvýšit, prodloužila jsem si čerpání ze dvou let na čtyři, abychom o tyto peníze nepřišli,“ popisuje samoživitelka Bohuslava Widemannová ze Středočeského kraje.

Ženě, která před otěhotněním učila němčinu na základní škole a nyní se stará o dvouletého syna, kvůli tomu klesl měsíční příspěvek z původních 9500 korun na 1200 korun.

Rodičovský příspěvek, jehož celková výše dosud dosahuje 220 tisíc korun, by Widemannová za normálních okolností brzy dočerpala. Když si však prodlouží dobu jeho pobírání, dostane teď sice výrazně nižší měsíční částky, ale od roku 2020 by se jí měla celková výše k čerpání zvýšit na 300 tisíc.

Podobně jednaly – s vidinou zisku 80 tisíc korun navíc od státu – zřejmě tisíce dalších rodičů. Vycházeli přitom jen ze slibů politiků. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) loni na podzim oznámily, že by se rodičovský příspěvek měl poprvé od roku 2008 zvýšit. Podle Maláčové měli na peníze navíc dosáhnout všichni rodiče dětí do čtyř let. Mezi spoustou rodičů se ale evidentně rozšířila informace, že na zmíněných 80 tisíc korun budou mít nárok jen ti, kteří stále ještě rodičovský příspěvek pobírají. Jak potvrdilo Deníku N několik matek, tuto informaci dostávaly i na pobočkách Úřadu práce ČR.

Widemannová se proto začala zajímat, jak to udělat, aby na peníze dosáhla. Na úřadu práce jí poradili, ať

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější