Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vildumetzová oznámila rezignaci. Provinila se tím, že se zamilovala, řekl Babiš

"S kauzou Dozimetr nemám absolutně nic společného,“ uvedla Vildumetzová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„S kauzou Dozimetr nemám absolutně nic společného,“ uvedla Vildumetzová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) ke konci září rezignuje. Čelila kritice kvůli stykům s podnikatelem Zakaríou Nemrahem, obviněným v kauze Dozimetr. K odchodu z čela dolní komory ji vyzývali někteří zástupci vládní koalice. Rozhodnutí rezignovat podle Vildumetzové není spravedlivé, ale zaslouží si ho její rodina. „Ona se provinila tím, že se zamilovala,“ uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Od prvního dne opakuji, že to byl kamarád mého muže. Neřešila jsem s ním žádné pracovní věci. Vždy byl všude na pozvání mého manžela a ani jsem nemohla tušit, že ho jednou bude stíhat policie. S kauzou Dozimetr nemám absolutně nic společného,“ prohlásila velmi emotivně Vildumetzová na tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO. A otírala si slzy.

„Pravda a láska znovu nezvítězí. Ona se provinila tím, že se zamilovala,“ hájil členku svého hnutí Andrej Babiš v parafrázi na revoluční slogan Václava Havla z roku 1989.

Politička a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje se stala terčem kritiky kvůli stykům s podnikatelem Zakaríou Nemrahem, který je obviněný v kauze Dozimetr. Ten čelí podezření, že pro skupinu kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka zajišťoval informace u policie nebo se podle detektivů podílel na dělení úplatků.

Muž, který nyní sedí ve vazbě, byl odcházející místopředsedkyni Sněmovny a jejímu manželovi Janu Mračkovi – politikovi z ODS – za svědka na svatbě. Také je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Dozimetr

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější